PRIČA O HEMIJSKOJ INDUSTRIJI: Otvoren Industrijski muzej u Prahovu kod Negotina

S. M. JOVANOVIĆ

29. 06. 2022. u 15:14

U KRUGU prahovske hemijske industrije “Eliksir” u prisustvu brojnih zvanica otvoren je Industrijski muzej.

ПРИЧА О ХЕМИЈСKОЈ ИНДУСТРИЈИ: Отворен Индустријски музеј у Прахову код Неготина

Foto: S.M.Jovanović

Industrijski muzej, jedinstven u Srbiji jer predstavlja svedočanstvo o izgradnji i razvoju jedne hemijske industrije od 1960. do danas, u zgradi na ulazu u prahovski “Eliksir”, donosi pregršt fotografija, dokumenata, priznanja, ali i makete, proizvodne šeme, pa čak i opremu i delove opreme iz nekadašnjih pogona prahovskih fabrika.

Ideja o osnivanju Industrijskog muzeja u Prahovu sazrevala je dve godine a po  zamisli autora ove postavke, Mladena Trišića, diplomiranog inženjera tehnologije koji je u ovom kolektivu proveo više od četiri decenije radeći na radnim mestima pripravnika do generalnog direktora i savetnika upravnog borda, Muzej je hibrid koji povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost industrijalizacije ovog kraja.

-Ovo nije klasičan industrijski muzej u smislu da pokazuje prošlost, već je je hibrid između prošlosti i budućnosti zato što sam nastojao da istorija bude ključ budućnosti. Svi naši usponi, svi naši padovi, sve naše muke koje smo u proteklih šezdeset i više godina imali u Prahovu su došle na neko bolje mesto dolaskom “Eliksira” – kaže Mladen Trišić.

Foto: S.M.Jovanović

Ljuba Stojčić, direktor "Eliksira" i Mladen Trišić, autor postavke

Muzej, ističe Maja Radulović, zamenik direktora Društva u prahovskom “Eliksiru” donosi ilustracije “svega vrednog što je Prahovo kroz decenije izgradnje i razvoja imalo i  sticalo”, a njegova su  najveća vrednost - ljudi.

- Istorijski trenuci su zabeleženi na mnogim materijalima koji će sada biti dostupni svima, počev od onih iz davnih pedesetih godina, tačnije iz perioda 1957. do šezdesete, kada je fabrika građena u Prahovu, uz podsećanje da je prvi reakor sa probnim količinama super-fosfata pušten u rad 19. septembra 1960. godine. Obuhvatili smo, a to se podrazumeva,  i deo istorijskog razvoja Rudarsko-topioničarskog basena Bor koji i jeste tvorac hemijskog kombinata u Prahovu - dodaje Maja Radulović.

Foto: S.M.Jovanović

 

Pažnju posetilaca već na ulazu privlači ni manje ni više nego lokomotiva. To je, veli Trišić, manevarka, francuske proizvodnje koja je iz Bora došla na ispomoć Prahovu daleke 1959.  U parku ispred muzeja je i originalna pumpa za dizel gorivo, zagrebačke proizvodnje, iz iste godine, ali i deo prvog reaktora u kojem se mešao fosfat i sumporna kiselina i dobijao super fosfat.

-Hemijska industrija u Prahovu radi 62 godine u kontinuitetu. Bilo je tu uspona i padova i sada hoćemo da kroz ovaj muzej prikažemo, da to ostane na uspomenu generacijama koje sada rade i koje će u budućnosti raditi. “Eliksir” je kombinat podigao na noge i sada smo lideri u ovom delu Evrope po pitanju proizvodnje mineralnih đubriva i fosforne kiseline onako kakva je nekad bila i Industrija hemijskih proizvoda Prahovo - navodi Ljuba Stojčić, generalni direktor “Eliksir” Prahovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili