NE PALITE VATRE, KONTROLIŠITE MEHANIZACIJU: Upozorenje za poljoprivrednike u Opštini Svilajnac

Z.Gligorijević

28. 06. 2022. u 19:53

Opština Svilajnac upozorava poljoprivrednike na uputstva kojih treba da se pridržavaju tokom žetve

НЕ ПАЛИТЕ ВАТРЕ, КОНТРОЛИШИТЕ МЕХАНИЗАЦИЈУ:  Упозорење за пољопривреднике у Општини Свилајнац

Foto:Z.Gligorijević

Zabranjuje se loženje vatre u blizini useva. Prilikom obavljanja žetve, prevozu i manipulaciji, nije dozvoljeno pušenje, paljenje vatre, raznošenje vatre, žara i korišćenje sredstava sa otvorenim plamenom. Ujedno, obavezno je održavanje poljoprivredne mehanizacije, uključujući i kombajne, u ispravnom stanju kako ne bi došlo do pojave požara na poljoprivrednim i drugim površinama.

Takođe je zabranjeno spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu, shodno članu 28. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, objavljenom u „Službenom glasniku Republike Srbije" i odluci o merama zaštite od poljske štete, zabrani ispaše stoke i spaljivanja organskih ostataka na poljoprivrednom zemljištu, objavljenim u „Službenom glasniku opštine Svilajnac“. Kaznene odredbe odnose se i na pravna lica ukoliko spaljuju organske ostatke posle žetve ili pričine poljsku štetu.

Na osnovu napred navedenog poljoprivredni proizvođači treba da se pridržavaju navedenih uputstava i izričito se zabranjuje spaljivanje žetvenih ostataka. U protivnom, njihovo spaljivanje povlači i kaznene mere, shodno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i napred navedenoj odluci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZVINITE ŠTO SMETAM Bora o razlikama između Srba i Slovenaca