NE PALITE VATRE, KONTROLIŠITE MEHANIZACIJU: Upozorenje za poljoprivrednike u Opštini Svilajnac

Z. GLIGORIJEVIĆ

28. 06. 2022. u 19:53

Opština Svilajnac upozorava poljoprivrednike na uputstva kojih treba da se pridržavaju tokom žetve

НЕ ПАЛИТЕ ВАТРЕ, КОНТРОЛИШИТЕ МЕХАНИЗАЦИЈУ:  Упозорење за пољопривреднике у Општини Свилајнац

Foto:Z.Gligorijević

Zabranjuje se loženje vatre u blizini useva. Prilikom obavljanja žetve, prevozu i manipulaciji, nije dozvoljeno pušenje, paljenje vatre, raznošenje vatre, žara i korišćenje sredstava sa otvorenim plamenom. Ujedno, obavezno je održavanje poljoprivredne mehanizacije, uključujući i kombajne, u ispravnom stanju kako ne bi došlo do pojave požara na poljoprivrednim i drugim površinama.

Takođe je zabranjeno spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu, shodno članu 28. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, objavljenom u „Službenom glasniku Republike Srbije" i odluci o merama zaštite od poljske štete, zabrani ispaše stoke i spaljivanja organskih ostataka na poljoprivrednom zemljištu, objavljenim u „Službenom glasniku opštine Svilajnac“. Kaznene odredbe odnose se i na pravna lica ukoliko spaljuju organske ostatke posle žetve ili pričine poljsku štetu.

Na osnovu napred navedenog poljoprivredni proizvođači treba da se pridržavaju navedenih uputstava i izričito se zabranjuje spaljivanje žetvenih ostataka. U protivnom, njihovo spaljivanje povlači i kaznene mere, shodno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i napred navedenoj odluci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UŽIČKI GIMNAZIJALCI REĐAJU USPEHE: Zaljubljeni u nauku