ZBOG PRAVDE SRBE ZOVU NA SASLUŠANJE: Usprotivili se nelegalnoj gradnji Albanaca, pa moraju u policiju

D. ZEČEVIĆ

08. 06. 2022. u 07:13

ZBOG nedavnog protesta, održanog 21. maja, protiv bespravne gradnje koju na samom ulazu u selo izvodi B. M. albanske nacionalnosti, žitelji Sevca najvećeg srpskog sela u opštini Štrpce na krajnjem jugu Kosmeta, počeli su poslednja dva dana da dobijaju pozive za saslušanje u stanicu policije u Štrpcu.

ЗБОГ ПРАВДЕ СРБЕ ЗОВУ НА САСЛУШАЊЕ: Успротивили се нелегалној градњи Албанаца, па морају у полицију

Foto: Privatna arhiva

Pozive je, kako saznajemo u lokalnoj samoupravi, do sada dobilo nekoliko meštana, a predsednik opštine Dalibor Jevtić ističe da je u pitanju još jedan vid pritiska na građane i samu opštinu u ostvarivanju prava i delovanja u cilju sprečavanja ilegalne gradnje i drugih aktivnosti usmerenih ka destabilizaciji prilika u opštini Štrpce.

- Vlasnik parcele B. M. na samom ulazu u selo Sevce podneo je zahtev Opštini Štrpce za dobijanje građevinske saglasnosti i dozvole za izgradnju objekta na pomenutoj parceli. Međutim, Odeljenje za urbanizam je nakon pregledane dokumentacije u skladu sa zakonskim ovlašćenjima odbilo zahtev, o čemu je obavešten podnosilac - navodi se u saopštenju predsednika opštine Dalibora Jevtića.

Međutim, uprkos zabrani od strane nadležnih službi i peticije potpisane od gotovo svih meštana Sevca, predsednika opštine, odbornika, kako srpskih, tako i albanskih, vlasnik parcele je nastavio sa izvođenjem građevinskih radova, zbog čega je usledilo okupljanje meštana.

CEVI UGROŽAVAJU NAVODNjAVANjE

KAKO ističu iz opštine, vlasnik parcele je početkom marta bez saglasnosti počeo sa izvođenjem radova na parceli od trinaest ari (trasiranjem puta i postavljanjem cevi velikog obima u reku Lepenac), ali je Odeljenje za inspekciju, po nalogu predsednika opštine postavilo traku o zabrani radova koje uprkos tome vlasnik parcele nastavlja.

- Meštani koji imaju poljoprivredna imanja u tom delu Sevca tražili su da se uklone cevi koje je B. M. bespravno postavio u reku jer im ugrožavaju mogućnost navodnjavanja imanja. Nakon odbijanja da B. M. to sam učini, meštani su odlučili da sami uklone cevi zbog ugrožavanja njihovih potreba.

- Želimo da ukažemo na to da se već duže vreme protiv same Opštine Štrpce vodi hajka o pitanju bespravne gradnje na Brezovici, pa se postavlja jednostavno pitanje: Ko se ovde zapravo bori protiv nelegalne gradnje? - pitaju iz opštine koja, kako dodaju, ostavlja nadležnim institucijama da svojim daljim delovanjem daju odgovor na ovo i druga pitanja koje se postavljaju na ovom primeru.

Inače, Sevce broji oko 400 srpskih domaćinstava, dok na području opštine Štrpce živi oko 10.000 Srba i oko 4.000 Albanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri