VUJOVIĆEVA: U Sremskoj Mitrovici počinje odvajanje otpada u domaćinstvima

Novosti online

30. 05. 2022. u 12:14

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas liniju za separaciju otpada u okviru Regionalne deponije Srem-Mačva, povodom početka implementacije projekta primarne separacije otpada u domaćinstvima u Sremskoj Mitrovici i otvaranja Evropske zelene nedelje.

ВУЈОВИЋЕВА: У Сремској Митровици почиње одвајање отпада у домаћинствима

Foto: Ministarstvo

Ministarka Vujović je regionalnu deponiju obišla zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, ambasadorkom Kraljevine Švedske Anikom Ben David, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović.

Foto: Ministarstvo

Projekat „Uspostavljanje primarne separacije komunalnog otpada u četiri regiona za upravljanje otpadom: Duboko, Srem-Mačva, Pančevo i Pirot” sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske. U sklopu projekta, Evropska unija i Vlada Srbije obezbeđuju 26 vozila za transport reciklažnog otpada i više od 90.000 kontejnera i kanti, kao i veliku kampanju informisanja građana o primarnoj separaciji otpada u 17 gradova i opština.

Vujovićeva je zahvalila evropskim partnerima na sveobuhvatnoj podršci Srbiji u projektnim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Foto: Ministarstvo

- Implementacijom ovog projekta, Sremska Mitrovica, ali ostale lokalne samouprave koje su njime obuhvaćene, poboljšaće upravljanje otpadom i unaprediće stanje životne sredine. Pomoć lokalnim samoupravama ogleda se u donaciji plavih kanti koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju suvi, reciklabilni otpad u domaćinstvima. Donirani su i plavi i žuti kontejneri koji će biti postavljeni u stambenim naseljima, kao i vozila za sakupljanje otpada. Odvajanjem otpada na mestu nastanka, u domaćinstvima, omogućava se reciklaža dela otpada i smanjuju količine koje završavaju na deponiji – rekla je Vujovićeva. 

Ministarka Vujović je danas najavila i proširenje regionalne deponije Srem-Mačva, kao i dodatno opremanje, ističući da će Sremska Mitrovica dobiti jedan od najmodernijih regionalnih centara u skladu sa standardima EU.

Foto: Ministarstvo

- Uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj za realizaciju ovog kapitalnog projekta. Istovremeno, nastavićemo sa zatvaranjem i sanacijom nesanitarnih deponija, poput deponije "Sovljak" u Bogatiću, uklanjanjem divljih deponija širom Srbije, ali i sa izgradnjom neophodne infrastrukture za sekundarnu separaciju otpada koja je preduslov za uvođenje odvajanja otpada u domaćinstvima - rekla je Vujovićeva.

Ministarka je naglasila da je rešavanje pitanja upravljanja otpadom u Srbiji i povećanje stope reciklaže ključno za čistiju budućnost.

- Intenzivno radimo na uklanjanju divljih deponija i imaćemo rezultat od 700 očišćenih lokacija za godinu dana. Važno je da taj otpad bude adekvatno zbrinut i recikliran, ali je isto tako neophodan kontinuiran rad na podizanju svesti građana da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi. Pozivam građane Sremske Mitrovice, ali i Šapca, Šida, Bogatića da iskoriste mogućnosti projekta koji smo danas pokrenuli i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima doprinesu zdravijoj životnoj sredini – rekla je Vujovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)