OSVEŠTAN KRST OD 33 METRA: Svečanost na planini Stolovi poviše Kraljeva

G. ĆIROVIĆ

30. 05. 2022. u 11:30

NA Usovici, najvišem vrhu planine Stolovi poviše Kraljeva, na nadmorskoj visini od 1.375 metara, sveštenici Žičke eparhije osveštali su pravoslavni krst visok 33 metra, čije je podizanje na ovom mestu završeno pre dve godine.

ОСВЕШТАН КРСТ ОД 33 МЕТРА: Свечаност на планини Столови повише Краљева

G.Šljivić

Svečanosti osveštavanja jedinstvenog pravoslavnog znamenja kao simbolu Hristovih zemaljskih godina i svojevrsnom znaku prepoznavanja pravoslavne teritorije, prisustvovalo je oko stotinu građana, kao i predstavnici lokalne samouprave i pojedinih kraljevačkih ustanova i institucija.

G.Šljivić

Osveštan krst na Stolovima

Inicijator i nosilac ovog zahtevnog projekta, čija je ideja nastala još 2007. godine, je Planinarsko-sportsko društvo „Gvozdac“ iz Kraljeva, a finasiran je isključivo donacijama i dobrovoljnim prilozima pojedinaca, institucija, javnih preduzeća, privatnih firmi i ljudi iz dijaspore.

- Predstoji nam da uradimo osvetljenje i neke manje poslove na uređenju. Za to se, takođe, prikupljaju donacije, a planirano je da krst bude osvetljen belom, a za velike praznike crvenom bojom – kaže protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, predsednik Odbora za izgradnju pravoslavnog krsta na Stolovima.

G.Šljivić

Osveštan krst na Stolovima

Osim po stoletnim šumama, proplancima, divljim narcisima i krdu poludivljih konja, tako su Stolovi prepoznatljivi i po monumentalnom znamenju koje podseća današnje i buduće generacije da su u okolini nastale i srpske svetinje – srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica, ali i svedoči o stradanju srpskih vojnika poginulih ovde prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu, i predstavlja još jednu atrakciju za posetioce ovog planinskog masiva.

G.Šljivić

Osveštan krst na Stolovima

PODUHVAT

PODIZANjE krsta na Stolovima građevinski i organizaciono uopšte nije bilo jednostavno, o čemu svedoče i podaci da je u temelj sa postamentom ugrađeno više od 140 kubika betona i oko 6.500 kilograma armature. Čelična, rešetkasta konstrukcija krsta, čiji je raspon 21 metar, teška je 16,5 tona. A sav taj materijal, kao i mašine, trebalo je dopremiti po teško pristupačnom terenu i po planinskim uslovima na nadmorsku visinu od 1.375 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024