ZAVIČAJNA ZBIRKA OSTAĆE ZA BUDUĆNOST: Paraćinska biblioteka napravila aplikaciju za svoja digitalna izdanja

Зорана Рашић
Zorana Rašić

23. 05. 2022. u 12:20

PRIORITET je digitalizacija svih brojeva bivšeg opštinskog lista „14 dana“

ЗАВИЧАЈНА ЗБИРКА ОСТАЋЕ ЗА БУДУЋНОСТ: Параћинска библиотека направила апликацију за своја дигитална издања

Foto: Z. Rašić

Već više od dve godine Narodna biblioteka „Dr Vićentije Rakić“ u Paraćinu radi na digitalizaciji najvrednijih sadržaja svoje zavičajne zbirke, koja je postala dostupna čitaocima najpre na posebnom sajtu, a odnedavno i putem android aplikacije.

 Mlađe generacije kojima je život nezamisliv bez smart telefona sada mogu da pretraže različite kolekcije, počev od nekadašnje lokalne periodične štampe, preko monografija grada i sela, do starih i retkih knjiga i publikacija, te izdanja tamošnje bivše štamparije „Vuk Karadžić“.

Foto: Z. Rašić

Dragan Bajčeta, autor aplikacije

- Sada imamo digitalnu verziju naše biblioteke, a sve što se vidi na sajtu dostupno je i na aplikaciji. U početku ove priče bilo je dosta nepoznanica jer smo dobili smernice ali ne i krajnja rešenja. Dve godine kovida iskoristio sam da digitalizujem odabranu građu, zatim sam za prezentaciju uradio sajt i na kraju aplikaciju – objašnjava elektroinženjer Dragan Bajčeta, sistem-administrator i autor digitalne biblioteke, zaslužan za njenu  pripremu, obradu i objavljivanje na internetu.

Foto: Z. Rašić

Aplikacija Digitalna biblioteka
 
Šta se digitalizuje – odlučuju direktorka i bibliotekari. Bajčeta je zadužen da to sprovede u delo. Dobio je adekvatnu opremu, mada je potrebno kupiti još što-šta kako bi lakše obavio najvažniji zadatak – digitalizaciju nekadašnjeg lokalnog lista „14 dana“. Svi brojevi tokom prve tri godine od njegovog osnivanja 1975. već su smešteni u virtuelnu kolekciju, a posao teče dalje...

Da je aplikacija nova usluga pokrenuta prevenstveno zbog mladih, potvrđuje direktorka ove ustanove Leposava Ivanković.

Foto: Z. Rašić

Leposava Ivanković

- Biblioteka nije puki magacin knjiga već je čuvar kulturne baštine, svedočanstava bogate istorije Paraćina. Zbog toga na ovaj način, koristeći savremene alate za komunikaciju sa korisnicima, želimo da to učinimo dostupnim, da dopremo do mladih da spoznaju svoj kulturni identitet. Naša zavičajna zbirka je, inače, veoma značajan izvor za proučavanje lokalne istorije i predmet je interesovanja istraživača, brojnih studenata i srednjoškolaca.

Ivankovićeva je pozvala sve Paraćince koji imaju neku građu bitnu za istoriju grada da je donesu u Biblioteku radi skeniranja. Original će im biti vraćen, dobiće i digitalnu kopiju, a Biblioteka će tu građu ne samo sačuvati za budućnost već će je učiniti javnom.

KAKO PREUZETI APLIKACIJU

 Zbog pravnih poteškoća aplikacija Digitalna biblioteka Paraćin ne nalazi se u gugl prodavnici već se preuzima skeniranjem kju-ar koda sa sajta ustanove, fejsbuk stranice ili u prostorijama Biblioteke. Ko nema aplikaciju skenera u svom telefonu može da koristi gugl objektiv, objašnjava Bajčeta, ili da potraži tehničku pomoć u Biblioteci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK