„ILI JE TO SAMO KIŠA“: Premijera predstave Škole glume Ćuprija

Z. GLIGORIJEVIĆ

17. 05. 2022. u 11:37

Premijera predstave Škole glume Ćuprija „Ili je to samo kiša“, koja će biti održana u sredu, 18. maja, u sali Osnovne muzičke škole "Dušan Skovran", sedma je premijera ćuprijske Škole glume. Početak je u 19 časova, a ulaz je besplatan.

„ИЛИ ЈЕ ТО САМО КИША“: Премијера представе Школе глуме Ћуприја

Foto:Marija Miladinović

- Kako se uopšte ponašaju dvoje ljudi koji raskidaju bilo je pitanje od kojeg je sve krenulo. I razmišljanje o odnosima, i scenska postavka, i scenografske naznake. Skučen intimni prostor koji predstavlja stan našeg Glumca i Glumice u kome se dešava raskid, prati i unutrašnje stanje likova – stolice, pisaći sto, jedna Šagalova slika i jedna Biljka koju vešto uvodimo i kao lik. Pošto ova drama Ivora Martinića sadrži više naslova od kojih je jedan „Biljke ili je to samo kiša“, unutar naslova nismo spomenuli Biljke, ali unutar predstave je i te kako zadržavamo, i to kao važan lik koji stoji između Glumca i Glumice i postavlja pitanje ”A šta je sa mnom”? - navodi za „Novosti“ rediteljka Marija Miladinović.

Foto:Marija Miladinović

Na drugom delu scene prati se Autor sa svim njegovim unutrašnjim borbama i razmišljanjima, kao i Didaskalija koja je šarmantni lik između Autora drame i Glumaca na sceni.

- Kao pozorišna istražiteljka i kreatorka dramskog procesa ove priče, mislim da sam uspela da zajedno sa glumcima otvorim pitanje raskida, tako da smo u predstavu uveli dosta toga ličnog. Samom scenskom postavkom istraživala sam dualnost na sceni u smislu šta je ono što kroz šta jedan autor prolazi pišući ovu dramu, dok njegovi likovi paralelno sa njim to proživljavaju na sceni. Zanimljivo mi je bilo razbijati zidove unutar četiri pozorišna zida – ocenjuje rediteljka i dodaje da joj je bilo inspirativno da radi glumcima Nikolinom Petković, Strahinjom Vasićem, Milicom Perić i Anđelom Vujnović, koji su davali svoje predloge, pa smatfra da su napravili jednu toplu ljudsku priču, predstavu posvećenu mladima, životu, ljubavi i odnosima.

Foto:Marija Miladinović

U svakom slučaju, publika neće ostati ravnodušna, jer predstava nudi tri alternativna završetka o kojima će, veruju rediteljka i glumci, razmišljati i nakon izlaska iz pozorišne zgrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna