I U VRŠCU ŠKOLUJU BUDUĆE ASOVE: Zbog velikog interesovanja u gimnaziji se otvara sportsko odeljenje za talentovane (FOTO)

J. J. BALjAK

17. 05. 2022. u 08:42

ZBOG velikog broja uspešnih sportista, koji decenijama pohađaju vršačku gimnaziju "Borislav Petrov Braca", ta srednja škola aplicirala je kod Ministarstva prosvete da, poput tridesetak gimnazija u Srbiji, dobije odeljenje za đake sa posebnim sposobnostima za sport.

И У ВРШЦУ ШКОЛУЈУ БУДУЋЕ АСОВЕ: Због великог интересовања у гимназији се отвара спортско одељење за талентоване (ФОТО)

Foto: Fimanzija "Borislav Petrov Braca"

Već u septembru 20 najtalentovanijih kandidata imaće priliku da pohađa ovaj smer, što će im značajno olakšati usklađivanje školskih i trenažnih obaveza.

Prednost sportskog odeljenja je to što će đacima biti omogućeno da nastavu prate na daljinu, kada su tokom školske godine na klupskim ili reprezentativnim pripremama i sportskim takmičenjima. Upravo su ti izostanci do sada bili najveći problem.

- Dinamika dnevnih obaveza sportista je drugačija nego kod ostalih đaka. Izlazili smo im u susret, ali je trebalo prilagoditi se, nadoknađivati propušteno. Upisom u specijalizovano odeljenje sve te eventualne poteškoće biće izbegnute. Uz to, na ovaj način se unapređuje i kvalitet njihovog obrazovanja i vaspitanja - kaže, za "Novosti", direktorka gimnazije Tamara Pešić.

Novi smer imaće i nove predmete - sport i zdravlje, i sport i trening, koji će im, između ostalog, olakšati upis na fakultete sporta, vojnu ili policijsku akademiju, kao i sve ostale fakultete, budući da će po završetku imati opšte gimnazijsko obrazovanje. Takođe, preciziran je i broj teorijskih časova i časova vežbi, koji će biti prilagođeni trenažnom procesu đaka, u saradnji s klubom čiji je član.

- Škola ima fiskulturnu salu, dva sportska igrališta, teretanu i sve što je potrebno za redovnu nastavu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, koju vodi troje profesora. U novoj školskoj godini ćemo nabaviti dodatne sportske rekvizite kako bismo zadovoljili potrebe izvođenja dodatnih sportskih sadržaja - dodaje direktorka.

Sportovi koji su najviše zastupljeni variraju po generacijama. Kada je postojao KK Hemofarm, vršačku gimnaziju su pohađali košarkaški reprezentativci Stefan Marković, Luka Mitrović, Nemanja Dangubić, Danilo Anđušić, Tamara Radočaj. Trenutno imaju vrhunske stonotenisere, kao i džudiste, tekvondiste, gimnastičare.

Foto: Fimanzija "Borislav Petrov Braca"

direktorka gimnazije Tamara Pešić

Upis u subotu

UPIS u sportsko odeljenje biće organizovan 21. i 23. maja. Kandidati moraju da dostave potvrdu o sportskim rezultatima koje su ostvarili u osmom razredu osnove škole, zatim potvrdu lokalnog Sportskog saveza, kao i potvrdu o položenom završnom ispitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna