NIČE NAJVEĆI TERMINAL NA DUNAVSKOJ RUTI: U Luci Novi Sad juče počeli obimni investicioni radovi vredni 30 miliona evra

Z. GRUMIĆ

14. 05. 2022. u 08:25

POLAGANjEM vremenske kapsule kojom je simbolično označen početak izgradnje vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice u Luci Novi Sad.

НИЧЕ НАЈВЕЋИ ТЕРМИНАЛ НА ДУНАВСКОЈ РУТИ: У Луци Нови Сад јуче почели обимни инвестициони радови вредни 30 милиона евра

Foto Z. Grumić

To su najveća ulaganja u okviru kompletne obnove ove luke, u koju njen vlasnik - Kompanija "Di-pi vorld" ulaže 30 miliona evra.

Vremensku kapsulu sa porukama, ugrađenu u betonski element koji će biti sastavni deo vertikalnog keja, položili su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Miloš Vučević i generalni direktor "Di-pi vorlda" Novi Sad Klaudio Negreanu.

- Za dve godine ovde ćemo imati jedan od najvećih kontejnerskih terminala u Evropi. Biće izgrađeno devet silosa kapaciteta 40.000 kubnih metara - istakao je ministar Momirović naglasivši da su ta ulaganja jednog od najvećih lučkih operatera u svetu, od velikog značaja za čitavu srpsku privredu.

- Luka Novi Sad prvi put će imati i mogućnost da ponudi uslugu skladištenja poljoprivrednih proizvoda. Spremili smo više od pola milijarde evra investicija u rečnu infrastrukturu. Ulagaćemo u luke Bogojevo, Sremsku Mitrovicu, Prahovo i Beograd.

Gradonačelnik Vučević je rekao da je ovo velika investicija u infrastrukturi Novog Sada i naše države.

- Ovim će biti značajno poboljšani naši privredni kapciteti i omogućen lakši transport robe iz Novog Sada ka svim destinacijama. Drago mi je što u ovim izazovnim vremenima kompaniji "Di-pi vorld" ne opada poslovna aktivnost - istakao je Vučević.

Novi objekti u Luci, Foto Pres služba Grada

Direktor Negreanu je napomenuo da je "Di-pi vorld Novi Sad" jedini lučki operater koji je odnedavno osposobljen da prevozi robu u kontejnerima, tako da će novi terminal ujedno biti i skladište za kontejnere. On je objasnio da će biti omogućeno da se kontejneri pakuju i odmah postavljaju na kamion ili na voz, budući da će posle mnogo godina biti obnovljena pruga koja prolazi kroz Luku.

NOVA MEHANIZACIJA

NAKON kupovine Luke Novi Sad 2019. godine Kompanija "Di-pi vorld" iz UAE je nabavila novi kran, novu mehanizaciju za utovar robe, brod "Albatros" koji je doprineo većoj bezbednosti i brzini uplovljavanja barži u luku i izgradila putnički terminal za Novi Sad.

- Dunav je najvažnija reka za transport u Evropi i zato ulažemo sredstva u nove sadržaje u Luci Novi Sad kako bismo je učinili najvažnijim terminalom na Dunavu, što je od velikog značaja za srpsko tržište, ali i za širi region - izjavio je Negreanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)