OTIMAJU VODU IZ KRIVAJE: Poljoprivrednici u Bačkoj pregrađuju reku za navodnjavanje njiva

Z. Rajić

12. 05. 2022. u 07:13

NA reci Krivaji, koja tokom od 109 kilometara protiče kroz Bačku - od Subotičke peščare do Turije u opštini Srbobran, gde se uliva u Veliki bački kanal - nedavno je napravljeno pet "akumulacija" kod Tavankuta za navodnjavanje useva.

ОТИМАЈУ ВОДУ ИЗ КРИВАЈЕ: Пољопривредници у Бачкој преграђују реку за наводњавање њива

Navodnjavanje za privilegovane,Foto EPV

Učinili su to zasad nepoznati poljoprivrednici koji su barijerama zaprečili Krivaju kako bi u uslovima suše prigrabili vodu za svoje njive, što su revoltirani građani prijavili ekolozima u Vrbasu.

Dešava se to u vreme kad se u sudu vodi postupak protiv Dragana Kurjačkog, predsednika Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS) zato što je u julu prošle godine sa grupom aktivista podigao kapije brane kod Feketića upravo sprečavajući da se voda iz reke obezbeđuje za povlašćene korisnike, dok se istovremeno nizvodno pretvara u baru ispod biološkog minimuma za opstanak biljnog i životinjskog sveta.

"Vode Vojvodine" prijavile su Kurjačkog zbog krivičnih dela oštećenja javnih uređaja, ugrožavanja životne sredine i izazivanja opšte opasnosti.

Zagrađeni deo reke kod Tavankuta,Foto EPV

- U "Vodama Vojvodine" tvrde da ustava kod Feketića nije akumulacija, nego retenzija, odnosno vodoprivredni objekat koji sprečava poplave. Da li postoji objašnjenje zašto je nivo vode na toj ustavi bio podignut u uslovima suše ako to nije učinjeno zato da se voda iz reke prodaje određenim preduzećima za zalivne sisteme - pita Kurjački.

On ističe da zatvaranjem ustave kod Feketića bez vode za navodnjavanje ostaju vlasnici njiva i plastenika u opštini Srbobran, a u Krivaji, koja u tom donjem toku presušuje, dolazi do pomora ribe.

EPOS je uzvratio kontratužbom protiv JVP "Vode Vojvodine" i preduzeća DTD - VDP "Severna Bačka" iz Subotice, nadležnog za upravljanje ustavom kod Feketića.

- Nedopustivo je da se vodoprivredna preduzeća odnose prema vodi kao izvoru finansiranja, jer naplaćuju njeno korišćenje, a ne kao prema javnom dobru i prirodnom resursu na koji imaju pravo svi građani - navedeno je u kontratužbi.

Dragan Kurjački,Foto EPV

PRIJAVA INSPEKCIJI

EKOLOŠKI pokret Vrbasa (EPV) prijavio je uzurpiranje Krivaje kod Tavankuta inspekciji i preduzeću "Severna Bačka", od kojih se očekuje izveštaj posle izlaska na teren.

- Inicirali smo i sastanak u "Vodama Vojvodine" o temi investicija na popravljanju vodoopskrbe Krivaje na celom njenom toku - rekao je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)