"SUVA" REKA VLAŽI POLJA: Krivaja u Srbobranu postaće akumulacija za navodnjavanje 6.000 hektara

Z. Rajić

27. 01. 2022. u 08:00

OD "reke koje nema", kako su je opisivali stanovnici Srbobrana, jer je u svom donjem toku leti gotovo presušivala, Krivaja će postati akumulacija za navodnjavanje čak 6.000 hektara oranica u ovoj opštini.

СУВА РЕКА ВЛАЖИ ПОЉА: Криваја у Србобрану постаће акумулација за наводњавање 6.000 хектара

Krivaja više neće oskudevati u vodi, Foto G. D.

Voda iz te autohtone vojvođanske reke, duge 109 kilometara, koja protiče kroz bačkotopolsku, maloiđošku i srbobransku opštinu, pri svom ušću u Veliki bački kanal (VBK) kod Turije nije imala dovoljan dotok zbog brane kod Feketića, gde se zadržavala za potrebe zalivnog sistema tamošnjeg poljoprivrednog dobra.

Preduzeće "Vode Vojvodine", koje gazduje vodotocima u pokrajini, odlučilo je da na zahtev srbobranske lokalne samouprave problem reši originalnim projektom navodnjavanja.

- Krivaja će dobiti dovoljno vode tako što će biti spojena sa VBK. To će omogućiti da bude stvorena akumulacija duga 12 kilometara. Radovi bi trebalo da počnu već na proleće - najavio je predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački.

Radivoj Debeljački, Foto L. P.

Predviđeno je da se Krivaja sa VBK poveže podzemnim cevovodom, a da se na kanalu izgradi crpna stanica, koja će upumpavati vodu u reku i podizati vodostaj u njenom koritu. Biće napravljena i brana koja će regulisati nivo vode u Krivaji.

- Vrednost celokupnog posla, koji predstavlja najveću investiciju u našoj opštini u oblasti poljoprivrede, iznosi više od 400 miliona dinara, što je skoro polovina opštinskog budžeta, planiranog za ovu godinu. Sav novac obezbediće JVP "Vode Vojvodine" - rekao je Debeljački.

Reka će dobiti dovoljno vode, Foto N. B.

Da bi se Krivaja osposobila za potrebe navodnjavanja, ona je lane kroz Srbobran detaljno očišćena od mulja i vegetacije, za šta su Opština, "Vode Vojvodine", VD "Bačka" iz Vrbasa i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izdvojili ukupno 25 miliona dinara. Očekuje se i bolji kvalitet vode u Krivaji, jer je završen prečistač u Bačkoj Topoli, na koji bi trebalo da se priključe industrijski zagađivači.

SPAS ZA RIBLjI FOND

KAKO su predočili iz "Voda Vojvodine", na Krivaji se nalaze akumulacija "Zobnatica" i brana kod Bačke Topole, kao i ustave "Velker" kod Malog Išoša i "Feketić 1" kod Feketića. Izgradnjom akumulacije kod Srbobrana, nivo vode u reci bi se održavao iznad biološkog minimuma, što bi doprinelo očuvanju ribljeg fonda, koji je često stradao u sušnom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!