KRIVAJA GASI ŽEĐ ORANICAMA: Reka s malo vode u Srbobranu povezuje se sa sistemom DTD da bi poslužila za navodnjavanje

Z. Rajić

29. 03. 2022. u 06:15

KRIVAJA autohtona vojvođanska reka, duga 109 kilometara, u kojoj je zbog nedostatka vode dolazilo do uginuća ribe i štete od suše na poljima, poslužiće za navodnjavanje čak 6.000 hektara plodne bačke crnice u ataru opštine Srbobran.

КРИВАЈА ГАСИ ЖЕЂ ОРАНИЦАМА: Река с мало воде у Србобрану повезује се са системом ДТД да би послужила за наводњавање

Radovi vredni tri miliona evra, Foto L. P.

JVP "Vode Vojvodine" i Opština Srbobran započeli su ovih dana radove na spajanju Krivaje sa Velikim bačkim kanalom (VBK), što će omogućiti da se stvori akumulacija za žedne njive i obezbedi dovoljno vode za opstanak živog sveta u reci i oko nje.

- Na VBK će biti izgrađena crpna stanica, koja će potisnim vodom upumpavati vodu u Krivaju i pretvoriti reku u akumulaciju dugu 12 kilometara. Biće znatno podignut nivo vode u Krivaji i napravljena brana koja će kontrolisati vodostaj. Završetkom radova biće stvoreni uslovi za proširenje kanalske mreže, kojom bi se navodnjavalo više od 10.000 hektara srbobranskih oranica - rekao je direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević.

On je objasnio da će izgradnjom akumulacije na Krivaji, što je bio višedecenijski zahtev ovdašnjih ratara, njive biti snabdevane vodom indirektno - iz podzemnih nivoa, kao i direktno - posredstvom zalivnih sistema poljoprivrednih gazdinstava.

Pripreme da reka primi veću količinu vode, Foto Vode Vojvodine

Predsednik opštine Radivoj Debeljački je istakao da je povezivanje Krivaje sa VBK, odnosno hidrosistemom DTD, jedan od najvećih poduhvata u Srbobranu u poslednjih nekoliko decenija.

- To je izuzetno važan projekat u oblasti poljoprivrede, ali i zaštite životne sredine, jer se u Krivaji više neće dešavati pomor ribe u letnjem periodu zbog malih količina vode u rečnom koritu - naglasio je Debeljački.

Radi priprema za prijem vode iz VBK, prošlog meseca su iz Krivaje izvađene velike količine mulja, što je urađeno u saradnji Opštine, Pokrajinskog sekretarijata za vodoprivredu i JVP "Vode Vojvodine".

Spajanje Krivaje sa VBK koštaće tri miliona evra, obezbeđenih ugovorom Vlade Srbije sa Fondom za razvoj Abu Dabija, a radovi bi trebalo da budu završeni do februara naredne godine.

AKUMULACIJA VODE I ZNANjA

KRUŽEVIĆ je kazao da će oko 100 dana trajati punjenje akumulacije, a za to vreme će stručne službe JVP "Vode Vojvodine" organizovati tribine za poljoprivrednike o korišćenju vode iz Krivaje i nabavci najpogodnije opreme za navodnjavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)