"NA DESANKIN DAN": Vrnjčani čuvaju uspomenu na veliku srpsku pesnikinju

G. ĆIROVIĆ

11. 05. 2022. u 11:30

POSLE dvogodišnje pauze zbog pandemije izazvane korona virusom, na popularnom „Mostu ljubavi“ u centralnom parku u Vrnjačkoj Banji biće održana manifestacija „Na Desankin dan“, posvećena Desanki Maksimović, velikoj srpskoj pesnikinji.

НА ДЕСАНКИН ДАН: Врњчани чувају успомену на велику српску песникињу

TO Vrnjačka Banja

Ova tradicionalna manifestacija ovdašnje Turističke organizacija održaće se 16. maja, na dan kada je pre 124 godine rođena jedna od najznačajnih naših pesnikinja koja je često i rado posećivala prestonicu srpskog turizma.

- S proleća, aprila ili maja, spakovala bi Desanka kofere i dolepršala bi nam pod svojim legendarnim šeširom. Mogla je da bira gde će provesti odmor, ali joj nije padalo na pamet da promeni svoju sobu u „Servo Mihalju“, svoje sobarice, kelnere… - evocira uspomene Goran Karavesović iz TO Vrnjačke Banje.

TO Vrnjačka Banja

Sa jedne od ranijih manifestacija "Na Desankin dan"

Prema njegovim rečima, mnogo je prošlo od poslednjeg boravka čuvenme pesnikinje u Banji, a starijim meštanima se čini kao da je juče bilo kada je izgovorila „Nazdravlje vam ova voda“ prilikom otvaranja izvora „Jezero“.

-Nema više Desanke da šparta najlepšom alejom lipa, ali će uspomena na nju večno trajati – poručuju Vrnjčani.

Gosti ovogodišnjeg „Desankinog dana“ biće Jelena Stojsavljević, profesor srpske književnosti i pesnik, Marija Stošić, profesor pevanja i vokalni solista i Zoran Stojanović, virtuoz klasične gitare i kompozitor.

TO Vrnjačka Banja

"Desankin dan" na mostu ljubavi u Vrnjačkoj Banji

I ove godine program će biti upriličen na „Mostu ljubavi“ koji je bio motiv da Desanka Maksimović prilikom jednog od čestih boravaka u Vrnjačkoj Banji, napiše pesamu “Molitva za ljubav”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)