HRONIČAR UŽASA KASETNIH BOMBI: Dela američkog pisca u niškoj Univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla"

J. ĆOSIN

10. 05. 2022. u 06:21

DVADESETAK naslova američkog pisca, novinara i pesnika Pola Polanskog, koji je posle kratke i teške bolesti preminuo u martu prošle godine - po njegovoj poslednjoj želji - poklonjeno je univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla" u Nišu, jer je ovde proveo poslednje decenije života.

ХРОНИЧАР УЖАСА КАСЕТНИХ БОМБИ: Дела америчког писца у нишкој Универзитетској библиотеци Никола Тесла

Pol Polanski, Foto J.Ć.

- Ove godine obeležavamo 55 godina postojanja i rada, 18. maja slavimo i Dan biblioteke, pa je donacija stigla u pravi čas - kaže Andrijana Stojanović iz Univerzitetske biblioteke, dok njena koleginica Snežana Lazić najavljuje i nesvakidašnju izložbu povodom jubileja.

Novinarka Maja Kostić, koja je Polanskom pomagala pri istraživanju za njegovu poslednju knjigu, posvećenu zasipanju Šumatovačke ulice u Nišu kasetnim bombama, kaže da je autorov amanet ispunjen baš uoči godišnjice tog događaja.

Snežana Lazić i Maja Kostić, Foto J.Ć.

- Univerzitetska biblioteka se nalazi u blizini Šumatovačke, a on je poslednje godine života proveo u Knez Selu, gde je pronašao mir i "dobru klimu". Jer, do 1999. je živeo u Pragu i veoma ga je potreslo stradanje civila, pa je o tome mnogo pisao. Prikupio je veliku dokumentaciju o bombardovanju našeg grada zabranjenim sredstvima, ali ga je iznenadna smrt sprečila da završi i to kapitalno delo, pa na njegovim prijateljima ostaje da ga ipak objave - kaže Maja Kostić.

MISIJA

POLANSKI je rođen u Ajovi (SAD), ali je veći deo života proveo u Evropi, proučavajući migracije romskog stanovništva. Pred kraj NATO bombardovanja Jugoslavije, došao je na Kosovo, da za UN volontira u romskom izbegličkom kampu. Posle te misije se obreo u Nišu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)