SLOBODA, PONOS I JUNAŠTVO KLJUČNE REČI SRPSKOG NARODA: I u Prokuplju uz najveće počasti obeležen Dan pobede nad fašizmom (FOTO)

D. ZEČEVIĆ

09. 05. 2022. u 16:30

POLAGANjEM venaca na spomenik palim rodoljubima u Drugom svetskom ratu pred zgradom Skupštine grada, u Prokuplju je uz najveće državne i vojne počasti obeležen Dan pobede nad fašizmom - 9 maj.

СЛОБОДА, ПОНОС И ЈУНАШТВО КЉУЧНЕ РЕЧИ СРПСКОГ НАРОДА: И у Прокупљу уз највеће почасти обележен Дан победе над фашизмом (ФОТО)

Foto: Grad Prokuplje

Vence su položile delegacije Vojske Srbije, Grada Prokuplja, Topličkog upravnog okruga, SUBNOR-a i drugih boračkih i građanskih udruženja. Podsećajući da se devetog maja okončalo najveće stradanje i  uništavanje koje je ljudska civilizacija ikad doživela,  zbog čega je to i jedan od najznačajnijih datuma za ceo svet, građanima i učenicima prokupačkih osnovnih škola obratio se zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroslav Antović.

– Toj istorijskoj pobedi nad fašizmom veliki doprinos dala je i Srbija, a i narod Toplice. Tada okupirani, stali smo pod barjak slobode i krenuli na daleko moćnijeg neprijatelja, da ga proteramo sa rodne grude i da zaštitimo ne samo svoj, već i druge narode koji su živeli na ovim prostorima, na taj način potvrdivši da su Srbi, brojčano mali narod ali veliki u svojim slobodarskim i pravednim ciljevima - kazao je Antović.

PROGRAM

U kulturno umetničkom delu programa pred spomenikom palim rodoljubima u Drugom svetskom ratu nastupio je hor Muzičke škole „Kornelije Stanković“ uz pratnju na harmonici Ljubomira Vukićevića, pod upravom dirigenta Sanje Stojković – Antović. Učestvovale su i učenica prokupačke Gimnazije Mina Stajković sa stihovima Đure Jakšića, a učenica Osnovne škole „Nikodije Stojanoivić -Tatko“ Jovana Aranđelović reecitovala je stihove Matije Bećkovića.

On je dodao da su sloboda, ponos i junaštvo ključne reči u srpskom narodu i potsetio na jaku antifašističku tradiciju u srpskom narodu i na mir, toleranciju i solidarnost, principe na kojima se naše društvo razvija.

– Ovaj datum 9. maj je i Dan Evrope koji je neraskidivo povezan sa tekovinama antifašizma, jer je savremena Evropa zasnovana na tim tekovinama, a kao učesnica na strani saveznika i sledbenica tih principa i Srbija je neraskidivi deo te velike evropske porodice  naglasio je Antović.

On je podvukao da je  jako važno ukazati mladim generacijama koliko je bitna borba protiv svih oblika diskriminacije u svetu, rasizma i svih drugih oblika mržnje i netolerancije koje vode u fašizam.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju