OD POREZA DO LEPŠIH ZDANJA: Opština Ruma prvim rebalansom omogućila realizaciju planiranih i obećanih projekata

S. Kostić

05. 05. 2022. u 07:26

UREĐENjE fasada na Gradskom trgu, modernizacija javnih preduzeća, završetak objekta vrtića "Kockica 2" i Doma vojske, samo su neki od projekata koji će se realizovati najskorije vreme u Rumi.

ОД ПОРЕЗА ДО ЛЕПШИХ ЗДАЊА: Општина Рума првим ребалансом омогућила реализацију планираних и обећаних пројеката

Foto S. K.

Nastavak ulaganja u obećano i planirano, omogućio je prvi rebalans budžeta, prema kojem je prihodna strana budžeta Opštine Ruma u prva tri meseca ove godine za 100 miliona dinara veća, u poređenju sa prva tri meseca prošle godine.

Ukupno planirani prihodi i primanja budžeta Opštine Ruma za ovu godinu iznose 2,9 milijardi i to 2,8 milijardi dinara iz budžetskih sredstava i 19,5 miliona dinara iz ostalih izvora budžetskih korisnika.

- Najveći porast prihoda imamo po osnovu poreza na zarade, poreza na imovinu i poreza na prenos apsolutnih prava, jer ljudi u Rumi rade, plaćaju porez na zarade i na imovinu.

Prihod od poreza na prenos apsolutnih prava je duplo veći nego što je to bilo u 2021. godini, znači da se u Rumi trguje, kupuje, prodaje, što je jako važno za privredu koju imamo na teritoriji naše opštine i prosto sve to prati povećanje budžeta i nama daje komociju da dugoročnije planiramo, uradimo sve ono što smo obećali - kaže načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić.

Lokalna samouprava u ovoj godini odlučila se i za velika ulaganja na Gradskom trgu.

Pored uređenja fasada za koje je izdvojeno šeset miliona dinara, u planu je zamena javne rasvete, modernizacija klupa, osvetljenje i konzervacija samog spomenika revolucije.

- Najavili smo da ćemo krenuti u obnavljanje mehanizacije u našim javnim preduzećima.

Planiramo 30 miliona dinara za nabavku opreme za potrebe JP "Komunalac", u okviru koje će se kupiti traktor, čistilice, vozila za prevoz animalnog otpada, specijalno vozilo za prevoz životinja. Sve ono što je potrebno da bi grad bio čistiji, sređeniji - navodi Ljubišić. 

Agrar

- Jedan od razloga rebalansa bio je konkurs za subvencionisanje nabavke repromaterijala za poljoprivrednike. Prijavilo se 1.100 poljoprivrednika, obezbedili smo dodatna sredstva i svi će dobiti opštinsku pomoć u iznosu od po 30.000 dinara - kaže Ljubišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!