KULA - BEDEM ZDRAVLJA DECE: Mala opština velikog srca - građani se udružili da leče teško bolesne mlade sugrađane

Zoran RAJIĆ

30. 04. 2022. u 08:25

"SVI ste čuli za Kulu. To je jedna mala opština koja ima veliko srce". Tako je glumac Dragan Okanović, popularni Sin Dragan, objavom na društvenim mrežama i pozivom svojim pratiocima da se pridruže, podržao Humanitarno udruženje (HU) "1.000 za 1.000", kojom žitelji kulske opštine prikupljaju novac za lečenje teško bolesne dece.

КУЛА - БЕДЕМ ЗДРАВЉА ДЕЦЕ: Мала општина великог срца - грађани се удружили да лече тешко болесне младе суграђане

Iz budžeta za lečenje dece, Foto Z. R.

Udruženje je dosad obezbedilo pomoć za četvoro dece iz Sivca, troje iz Crvenke i dvoje iz Kule, a u vanrednim akcijama za još dvoje iz Sivca i toliko iz Kule. Reč je o deci čije lečenje ne pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), a prijavljena su u fondaciji "Budi human".

- Zamislili smo da 1.000 članova uplaćuje svaka tri meseca po 1.000 dinara, tako da se kvartalno sakupi milion. Uspeli smo da okupimo više od 700 članova, sa tendencijom da ih bude hiljadu. Maksimalno smo u jednom kvartalu sakupili 750.000 dinara, a radimo i na novom modelu kako bismo osigurali više novca - rekao je Milinko Džuver iz Sivca, predsednik HU "1.000 za 1.000".

Foto Shutterstock

Zoran Borjanović, Sivčanin, jedan od 13 koordinatora HU "1.000 za 1.000", kaže da se sve lepe priče dešavaju iznenada, pa je tako bilo i sa osnivanjem ovog udruženja.

- Trebalo je za kratko vreme prikupiti novac da bi počelo lečenje naše male sugrađanke.

Apel se brzo proširio društvenim mrežama, akcija je uspela, pa smo posle toga odlučili da se organizujemo kako bi deci iz naše opštine omogućili kontinuirano lečenje - objasnio je Borjanović.

Milinko Džuver, Foto A. P.

Tokom akcije za pomoć dvogodišnjoj devojčici iz Sivca, njeni sugrađani su postavili nekoliko rekorda - za 30 sati su za njeno lečenje prikupili 600.000 dinara, a za osam dana tri miliona, koliko je bilo potrebno. Ni na tome se nisu zaustavili, pa su za devojčicu, posredstvom fondacije "Budi human", uplatili duplo više. Džuver navodi kako je u vanrednoj akciji HU "1.000 za 1.000" za dečaka iz Kule za 14 sati sakupljeno milion dinara.

KOMISIJA ZA POMOĆ

Lokalna samouprava Kule je prepoznala rad humanih građana, pa je formirana opštinska Komisija za finansiranje lečenja dece. Najveća pojedinačna suma koja se iz opštinskog budžeta odobrava za lečenje dece je 70.788 dinara. Ove godine za te namene je u budžetu odvojeno dva miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)