POSAO KAO DAR ZA PRAZNIK RADA: U opštini Kula na svečanosti dodeljeni podsticaji za samozapošljavanje

Z. Rajić

28. 04. 2022. u 06:40

U KULI je pred Praznik rada održana svečanost na kojoj su dodeljeni podsticaji za samozapošljavanje osobama koje teže dolaze do posla.

ПОСАО КАО ДАР ЗА ПРАЗНИК РАДА: У општини Кула на свечаности додељени подстицаји за самозапошљавање

Dobitnici pomoći za samozapošljavanje, Foto Ž. Vorinski

Njih desetoro pokrenuće biznis uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Uglavnom će se baviti plasteničkom proizvodnjom povrća i cveća, a neki od njih će osnovati firme za spremanje kuća i pružanje usluga starim osobama ili za održavanje zelenih površina u naseljima.

Aleksandar Popović iz SKGO pojasnio je da je ovaj projekat deo šireg programa "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa", koji Kula sprovodi sa Udruženjem za pomoć MNRO "Plava ptica" kao partnerskom organizacijom.

- Projekat obuhvata i zapošljavanje kod poznatog poslodavca, koji dobija subvenciju za otvaranje novog radnog mesta - istakao je Popović.

- Poslodavcima se dodeljuje subvencija od 1.900 evra, koja može da se iskoristi za nabavku opreme, ali i kao finansijska pomoć za pokrivanje troškova poreza i doprinosa za novozaposlenog radnika. Predviđeno je da se tako zaposli 10 osoba sa evidencije NSZ.

Predstavnici "Plave ptice", SKGO i opštine, Foto Ž. Vorinski

Marko Košutić, direktor udruženja "Plava ptica", predočio je da je u toku formiranje socijalnog preduzeća, u kojem će se zaposliti invalidi i osobe sa mentalnim teškoćama.

- To preduzeće obezbediće korisnicima rad u zaštićenim uslovima, na posebno prilagođenim poslovima, a višak prihoda, odnosno sav profit, biće namenjen za finansiranje programa "Plave ptice". Očekujemo da će preduzeće koje će proizvoditi papirnu galanteriju početi da radi već u junu - kazao je Košutić.

VELIKA ŠANSA

Mladi Rom Aleksandar Novaković iz Ruskog Krstura dobio je bespovratnu pomoć da bi se osposobio za uređenje i održavanje travnjaka.

- Pomalo sam to i dosad radio, a video sam da postoji potreba za tim. To će biti velika šansa za mene - zadovoljan je Aleksandar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu