DEVOJKA PRVI PUT POSTALA ŠAMPIONKA: Ivana jedina žena pobednica Svetskog prvenstva u tucanju uskršnjim farbanim jajima u Mokrinu (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

24. 04. 2022. u 15:45

Devojka Ivana Prodanović (22) upisala je danas, na Uskrs, svoje ime u istoriju rodnog Mokrina. Postala je jedina žena pobednica Svetskog prvenstva u tucanju uskršnjim farbanim jajima u kategoriji seniora. Slava joj pripada u 32. godini trajanja ove manifestacije.

ДЕВОЈКА ПРВИ ПУТ ПОСТАЛА ШАМПИОНКА: Ивана једина жена победница Светског првенства у туцању ускршњим фарбаним јајима у Мокрину (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Zanimljivo je da šampionski pehar nije osvojila prvi put, jer je pre nekoliko godina pobedila u kategoriji juniora. Dve titule prvakinje sigurna su ulaznica na listu najuspešnijih učesnika ovog jedinstvenog takmičenja, koje je proslavilo Mokrin u svetu. Ona je tako jedinstvena na listi večitih, kako Mokrinčani zovu najuspešnije takmičare.

-Presrećna sam. Osećaj je prelep. Nastavljam prorodičnu tradiciju i uspehe moga oca, koji je i najzaslužniji za moje pobede. Ja nisam birala jaja, nisam ih čak ni farbala. Tata i njegovi prijatelji tražili su jaja jake ljuske, oni su ih i farbali, a ja sam samo odlučila da hoću da se takmičim, došla i pobedila – otkrila je Ivana, radnica u industriji.

Najponosniji na Ivaninu titulu je njen otac Miodrag Peka Prodanović, jedan od najuspešnijih učesnika popularne “Tucanijade”. On ima više pobeda i nalazi se na trećem mestu najuspešnijih takmičara sa 50 poena.

- Geni su geni. Ponosan sam svakako. Pobedila je jakoj u muškoj konkurenicji. Izlegli smo mlade kokoške, koje nose jaja jake ljudske. Ja sma birao. Pa, ko će drugi. Iza Ivane stojim ja, ali i moji prijatelji iz Akademije za jaka jaja, Prodanovi: Jefta, Stevan i Dule i Živica Blažić. Mi smo majstori za biranje tvrdih jaja- rekao je tata Peka.

Zanimljivo je da je Ivana u finalu pobedila Milana Mihajlovića iz Bijeljine u Republici Srpskoj, koji takođe ima pobedničke titule. On redovno na Uskrs dolazi u Mokrin. Prošle godine sprečila ga je korona, ali je ove godine bio vrlo uspešan. Ipak, ovogodišnji Uskrs protekao u znaku devojaka i devojčica. U kategoriji juniorki sve devojčice pobeđivale se dečake. Šampionka je postala desetogodinja Jana Jurić, čije je jaje bilo čvršće od onog koje je imala petogodišnja Dunja Golić, a treća je bila Mila Trifunović iz Noovg sada.

- Vrlo sam srećna i uzbuđena. Počela sam da se takmičim tek ove godine i evo osvojila sam titulu. Komšija Boda Beloš mi je odabrao jaje – kratko je rekla Jana koja nije skidala osmeh s lica.

Osim onih iz Mokrina, takmičilo se ukupno 100 takmičara. Među njima i oni pristigli iz Ugljevika i Bijeljine u Republici Srpskoj, Švedske, Čoke i drugih mesta. Među seniorima su bile dve devojke, osim Ivane i jedna srednjoškolka iz Beograda.

NAGRADE

Ivana Prodanović je osim pobedničkog pehara i diplome osvojila i nagradu od 50.00 dinara. Drugoplasirani Milan Mihajlović nagrađen je sa 20.000, a trećerangirani Ivan Dilber sa 10.000 dinara. U kategoriji juniora nagrade su 15.000, 10.000 i 5.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju