LOGOR SMRTI, ZEMLJA ŽIVIH: Izložba o Jasenovcu u Gračanici

D. Z.

15. 04. 2022. u 06:20

U GALERIJI umetnosti Priština sa sedištem u gračaničkom Domu kulture, otvorena je izložba "Jasenovac, logor smrti, zemlja živih", autora Darka Nikolića i Bogdana Španjevića.

ЛОГОР СМРТИ, ЗЕМЉА ЖИВИХ: Изложба о Јасеновцу у Грачаници

Episkop Teodosije otvorio događaj, Foto Privatna arhiva

Izložbu čini osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, a publika joj pristupa putem mobilne aplikacije koja omogućava vrlo ličan i upečatljiv doživljaj. Otvorio ju je episkop raško-prizrenski Teodosije koji je u besedi istakao da su KiM i Jasenovac naš Veliki petak, ali i naš Vaskrs.

- Bez stradanja, nema Vaskrsenja, nema večnoga života. Ali ne bilo kakvog stradanja, već stradanja za pravdu, istinu, za istinski život - kazao je vladika Teodosije.

On je dodao i da su KiM i Jasenovac za pravoslavne Srbe i našu crkvu, temelj i naš zavet.

- Ova izložba je modernija jer odražava naše vreme. Pomaže nam da sačuvamo sećanja na nevine žrtve, na sve one koji su stradali jer se nisu mogli uklopiti u kalupe ozloglašene NDH. Svi su oni žrtve koje treba da poštujemo i da ih se sećamo, da nam ovo bude svetionik da ne hodamo ni levo, ni desno, već prema pravom cilju - rekao je vladika.

Direktor Arhiva KiM, Marko Marković, kazao je da je Jasenovac jedna od najvažnijih tema, naše prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti.

DVA IMENA

KOSOVO i Jasenovac su jedna priča sa dva imena. Razumeo sam Jasenovac, razumevajući Kosovo. O svem iskustvu koje smo Bogdan Španjević i ja sticali na Kosovu, progovorili smo govoreći o Jasenovcu - istakao je Darko Nikolić, jedan od autora izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!