OSAMNAEST GODINA OD POGROMA SRBA SA KiM: Obeležavanje godišnjice od martovskog proterivanja

V.C.S.

16. 03. 2022. u 13:09

POVODOM osamnaest godina od Pogroma na Kosovu i Metohiji, u kom je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4.000 Srba i uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira, Dom kulture "Gračanica", kao i svake godine, organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih celina i nematerijalne baštine.

ОСАМНАЕСТ ГОДИНА ОД ПОГРОМА СРБА СА КиМ: Обележавање годишњице од мартовског протеривања

FOTO: Arhiva novosti

Program obeležavanja obeležiće se sutra parastosom u Manastiru Gračanica, u 11 sati, posle čega slede polaganje belih ruža ispred umetničke instalacije MISSING, otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije "Jesen u Prizrenu 2021." i, u podne, akademija posvećena Pogromu.

Uveče će biti prikazan film "Mrak" u režiji Dušana Milića, čija se radnja dešava na Kosmetu, upravo u vreme martovskog progroma 2004. Film je dobio nagradu publike na, nedavno održanom, filmskom festivalu u Trstu, a glavne uloge igraju Danica Ćurčić, Slavko Štimac i Miona Ilov.

Na akademiji će učestvovati predstvnici Eparhije raško-prizrenske i kosovskometohijske, Kancelarije za KiM Vlade Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, članovi porodice žrtava, Ansambl Venac i Miljana Slavić, vokalni solista.

Inače, kako navode organizatori, Likovna kolonija "Jesen u Prizrenu" organizuje se već sedam godina i posvećena je obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)