SAČUVANO SEĆANJE: Kraljevčani pripremaju izgradnju spomen-kapele na Čemernu

G. ĆIROVIĆ

21. 03. 2022. u 11:39

NAKON što su početkom godine otklonjene sve administrativne i imovinsko-pravne prepreke, u Kraljevu su formiranjem novog Odbora za koordinaciju aktivnosti i zvanično započete pripreme za izgradnju vojničke spomen-kapele na planini Čemerno, četrdesetak kilometara od grada na Ibru.

САЧУВАНО СЕЋАЊЕ: Краљевчани припремају изградњу спомен-капеле на Чемерну

G.Šljivić

- Najpre je neophodno uraditi glavni projekat. Verujemo da će ove godine kroz rebalans gradskog budžeta biti obezbeđen deo sredstava, a pozvaćemo još 14 okolnih opština i gradova da se uključe i budu donatori. Pre nekoliko godina imali smo na raspolaganju 3,7 miliona dinara, ali kapela nije podignuta zbog administrativnih zavrzlama – kaže Radoje Tomašević predsednik Odbora.

Vojnička spomen-kapela na najvišem vrhu Čemerna biće podignuta kako bi se od zaborava sačuvali heroji srpske vojske u Prvom svetskom ratu koji su 1915. godine dali svoje živote štiteći odstupnicu Prvoj srpskoj armiji prilikom povlačenja dolinom Ibra prema Raški, Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori.

G.Šljivić

Maketa spomen-kapele na Čemernu

- Ovo je tek početna faza projekta. Izgradnja sigurno neće biti laka. To je udaljena, planinska lokacija bez žitelja i sa zapuštenim putevima – naglašava Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva. - Važno je da se krene sa realizacijom projekta i da mesto gde je stradalo oko 2.000 ratnika iz kraljevačkog, ivanjičkog, užičkog i dragačevskog kraja bude dostojno obeleženo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)