NADAJU SE PROSLAVI SPASOVDANA: U Vrnici kod Vučitrna raseljeni Srbi očistili groblje posle 23 godine

D. Z.

17. 03. 2022. u 16:49

PRVI put posle 23 godine od proterivanja, Srba 1999. godine, u selu Vrnica u opštini Vučitrn, očišćeno je seosko groblje.

НАДАЈУ СЕ ПРОСЛАВИ СПАСОВДАНА: У Врници код Вучитрна расељени Срби очистили гробље после 23 године

Foto: D. Z.

Akciju čišćenja i uređenja seoskog groblja, na kome su svi nadgrobni spomenici  porušeni, a koje je bilo zaraslo u korov, rastinje i drveće, inicirali su i organizovali sami meštani, uz blagoslov mesnog paroha Sime Čimburovića i podršku rukovodstva i radnika JP PK „Kosovo Obilić“.

- Osećali smo obavezu prema našim preminulim precima, jer grobovi pored toga što precizno svedoče o periodu u kom su ovde živeli Srbi, imaju i poseban značaj u srpskom narodu. Želja i namera mi je da napravimo i ogradu oko groblja, a kao ovogodišnji domaćin seoske slave nadam se da ćemo Spasovdan, posle više od dve decenije, proslaviti u Vrnici. Posebno se zahvaljujemo radnicima i tehničkom direktoru JP PK „Kosovo- Obilić“, gospodinu Žarku Simiću, koji je dao veliki doprinos ovoj našoj inicijativi - ističe Dragan Manojlović glavni inicijator akcije čišćenja  seoskog  groblja na kojem su se do  1999. godine sahranjivali i Srbi iz obližnjih sela.Inače,u ovom selu podno Čičavice, do 1999. godine, postojala je crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem koja je minirana i porušena nakon proterivanja svih Srba iz sela. Inače, crkvu su meštani obnovili 1988. godine, a na Spasovdan te iste godine osveštao ju je lično blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, u to vreme episkop raško-prizrenski.

 

Foto: D. Z.

Foto: D. Z.

Foto: D. Z.

Foto: D. Z.

Foto: D. Z.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024