BORBENI PUT OD 90 BITAKA DUG 5.000 KILOMETARA: Obeležena godišnjica formiranja Osme srpske udarne brigade

Дејан Ристић
Dejan Ristić

12. 03. 2022. u 14:05

U Trgovištu je, polaganjem venaca kraj spomenika, obeleženo 78 godina od formiranja Osme srpske udarne brigade.

БОРБЕНИ ПУТ ОД 90 БИТАКА ДУГ 5.000 КИЛОМЕТАРА: Обележена годишњица формирања Осме српске ударне бригаде

D. Ristić

Najpre je minutom ćutanja odata počast svim poginulim borcima Osme srpske brigade, a onda su položeni venci kraj spomenika na mestu formiranja ove jedinice. Počast borcima su odale delegacije opštine Trgovište, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, policije, Grada Vranja, SUBNOR-a Srbije i Trgovišta i drugi. Predsednica opštine Trgovište Miljana Stojanović Zlatković naglasila je tom prilikom da „bez poštovanja prošlosti nema ni budućnosti“.

Komemorativna svečanost završena je počasnim plotunom počasne jedinice 4. brigade Kopnene vojske Srbije. U nastavku je održana Svečana akademija u Domu kulture gde je o borbenom putu brigade govorio Miroljub Stojčić, predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije i predsednik SUBNOR-a Pčinjskog okruga.  

- Nažalost, u brojnim bitkama za slobodu, pretežno protiv bugarskog okupatora, Nemaca i balista na Kosmetu, svoje živote je položilo 563 boraca, praktično svaki četvrti. Na borbenom putu, dugom više od 5.000 pređenih kilometara, sa oko 90 većih i manjih bitaka, Osma srpska brigada je ostala u istoriji srpskog ratovanja, a posebno na jugu Srbije, kao jedna od najuspešnijih jedinica – rekao je Stojčić.

Svečana akademija završena je uručivanjem najviših priznanja Opštine Trgovište brigadnom generalu Novici Petroviću, komandantu 4. brigade Kopnene vojske Srbije, brigadnom generalu u penziji Slobodanu Stopi, prethodnom komandantu 4. brigade i Miroljubu Stojčiću, predsedniku Skupštine SUBNOR-a Srbije. Opština Trgovište je dobila specijalno priznanje SUBNOR-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!