SRPSKI ĐENERAL SE NIKADA NE PREDAJE: U Pozorištu Paraćin sjajna predstava KUD "Spasovdanski vez" (foto)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

12. 03. 2022. u 14:07

PARAĆINSKA publika sinoć je dugim aplauzima pozdravljala glumce-amatere i članove Kulturno-umetničkog društva „Spasovdanski vez“ koji su na bini tamošnjeg pozorišta kroz muzičko-scenski prikaz „Srpski đeneral se nikada ne predaje“ predstavili život i delo slavnog srpskog vojskovođe Ilije Gojkovića.

СРПСКИ ЂЕНЕРАЛ СЕ НИКАДА НЕ ПРЕДАЈЕ: У Позоришту Параћин сјајна представа КУД Спасовдански вез (фото)

Foto: Z. Rašić

Slavni general je rođen u Drenovcu 1854. godine i ponos je meštana tog sela, a podaci kažu da je jedini general koji je poginuo u Prvom svetskom ratu tako što je – ne želeći da se preda, i uz čuvenu rečenicu iz naziva predstave, pucao u nemačku podmornicu, nakon čega je ubijen rafalnim paljbom.

Muzičko-scenskim prikazom, odnosno pravom predstavom u kojoj igra četrdesetak mladih Drenovčana-članova KUD-a, obuhvaćeni su najvažniji segmenti generalovog života, od mladosti. Stilizovano su prikazane i velike bitke na Ceru i Kolubari, prelazak Albanije, čak i njegova smrt na moru.

Foto: Z. Rašić

 

Spoj glume, pesme i igre probudio je emocije kod publike koja se „vratila“, kroz predstavu, u slavna vremena srpske istorije, a autentičnost je postignuta korišćenjem preko 400 rekvizita, uključujući replike pušaka i vojnih uniformi iz vremena Velikog rata.

 Ova predstava je premijerno izvedena u Domu kulture u Drenovcu krajem decembra prošle godine, a sada su mogli da je pogledaju i ostali zainteresovani. Još tada je najavljeno da će predstava nastaviti da živi gostovanjima u različitim gradovima Srbije, što je plan njenih kreatora za ovu godinu.

Autor, scenarista, tekstopisac i producent predstave je Aleksandar Mihajlović, koji je ujedno predsednik KUD „Spasovdanski vez“, dok je umetnički rukovodilac Dragan Velimirović režiser predstave, koreograf, scenograf i kostimograf.

I mada ovaj sjajni komad od sedamdesetak minuta nose amateri, oni su se pokazali kao pravi profesionalci, dokazujući tako snagu amaterizma u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna