FILM I IZLOŽBA O DOKTORKI DRAGI LJOČIĆ: Šabački novinari i umetnici rade na projektu o humanitarki

V. M.

11. 03. 2022. u 19:54

UDRUŽENjE novinara Šapca i udruženje Kombinart pokrenuli su projekat „Doktor Draga Ljočić – Odsjaji.“ Projekat uključuje interaktivnu izložbu sa umetničkim instalacijama i dokumentarni film o životu i delu lekarke, humanistkinje, feministkinje i dobrotvorke, Šapčanke dr Drage Ljočić (1855-1926).

ФИЛМ И ИЗЛОЖБА О ДОКТОРКИ ДРАГИ ЉОЧИЋ: Шабачки новинари и уметници раде на пројекту о хуманитарки

foto: porodična arhiva Ljočić

Među sagovornicima u filmu su eminentne ličnosti iz kulture, istorije i politike. Ipak, poseban akcenat jeste na tome što u filmu svoje viđenje doktorke Drage daju i potomci - praunuk Ognjen Humo, čukununuke dr Aleksandra Humo i dr Olga Lukić, koja se nalazi se na specijalizaciji iz ginekologije i akušerstva, što znači da deli interesovanja sa svojom pretkinjom.

- Prikupili smo saznanja i porodična sećanja o doktorki Dragi Ljočić i objedinili ih u izložbu i film. Slučaj je hteo da su na projektu angažovane gotovo same žene: ideja potiče od mr Sonje Bokun Đinić, a tu su novinarke Slavica Gajić, Marija Popović, Milanka Eraković, montažerka Kristina Ljubisavljević, snimatelj Đorđe Ljubisavljević, vajarka Milena Obradović i slikarka Dragana Đurđević – kaže vođa projekta, novinar Aleksandra Delić.

Poduvat je nastao istraživanjem mr Sonje Bokun Đinić, koja se ceo radni vek aktivno bavila kulturnom politikom, a Šapčani je znaju kao važnog učesnika i kreatora kulturnog života i dugogodišnju direktorku „Biblioteke šabačke“. Upravo zahvaljujući vrednom istraživačkom radu došlo se do još neobjavljenih dokumenata i fotografija, koje će prvi put biti predstvljene široj javnosti.

- Kada pođete u proučavanje nečijeg života, prvo znate samo ime, i onda kad počnete da tragate i kad počne da vam se odmotava jedan život vi se toliko vežete za tu ličnost i ona vam postane bliska. Zajedno živite taj njen život, probleme, radosti i uspehe, mnogo navijate za tu osobu i povežete se na najdubljem nivou – objašnjava mr Sonja Bokun Đinić kako je počela ovaj veliki posao.

Kaže, poseban doživljaj bilo joj je upoznavanje sa porodicom, a odnos sa potomcima bio je, kako ističe, fascinantna interakcija, jer je i njih interesovalo sve što mogu da saznaju o doktorki Dragi Ljočić. Rado su razmenjivali činjenice – iz arhivske građe i one još manje poznate - iz privatnog života.

Grupa novinara i umetnika javila se Ministarstvu kulture i informisanja na konkurs za pomoć projektima iz ove oblasti, kao i Gradskoj upravi Šapca. Takođe, oni su gradonačelniku dr Aleksandaru Pajiću podneli inicijativu da se postavi skulptura doktorke Drage Ljočić u javni prostor Šapca.

-To je dobra ideja i siguran sam da će brzo biti realizovana. Doktorka Draga Ljočić svakako je među ličnostima čije je delovanje obeležilo naš grad, i svakako zaslužuje obeležje da bi je se sećala pokoljenja koja dolaze – rekao je dr Aleksandar Pajić.

BONUS VIDEO:

NAROD ČEKA VUČIĆA: Predsednik danas u Mladenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)