LAKŠE DO POTOMSTVA: Vranje novčano pomaže ženama do 46 godina za vantelesnu oplodnju

D. RISTIĆ

04. 03. 2022. u 09:17

ČLANOVI Gradskog veća Vranja usvojili su Pravilnik o kriterijumima za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju (VTO) u 2022. godini, kojim se širi opseg potencijalnih korisnika.

ЛАКШЕ ДО ПОТОМСТВА: Врање новчано помаже женама до 46 година за вантелесну оплодњу

Foto AP

Novina je da je, pored žena koje su prvo dete rodile prirodnim putem, a drugo dete pokušavaju da dobiju u procesu VTO usled komplikacija koje su imale tokom prvog porođaja, novim pravilnikom omogućeno i parovima koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom da konkurišu za novčanu podršku i za drugu bebu.

Namera lokalne samouprave je da podrži žene starije od 43 godine u planu za dobijanje potomstva, što je, inače, gornja starosna granica za novčanu podršku iz republičkog budžeta, ukazuje gradski većnik za zdravstvo dr Aleksandar Stajić.

- Mi ne otpisujemo ni starije žene, jer se poslednjih godina pokazalo da je preko 80 odsto žena koje smo finansijski podržali i koje su dobile bebe u procesu VTO bilo starije od 43 godine - ističe Stajić.

Inače, u lokalnom budžetu za ove namene izdvojeno je pet miliona dinara, a finansijska pomoć po paru iznosi od 250.000 do 300.000 dinara.

USLOVI

USLOVI koji važe odranije su da za pomoć mogu da konkurišu žene starosti od 43 do 46 godina, ali i mlađe, ukoliko su konkurisale za novčana sredstva koje izdvaja republički budžet i bile odbijene. Par treba da ima prebivalište na teritoriji Vranja u trajanju od najmanje godinu dana i odgovarajuću medicinsku dokumentaciju. Parovi mogu da budu u braku ili u vanbračnoj zajednici, što potvrđuju overenim izjavama svedoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)