TEZGE SKRIVALE URUŠENE BEDEME: Niška tvrđava, simbol grada star oko dva milenijuma, propada zbog zuba vremena i - nemara

D. MILjKOVIĆ

26. 02. 2022. u 07:26

DOBRA vest iz Niša je da su sa prostora oko Beogradske kapije konačno uklonjene tezge koje su godinama "gušile" Tvrđavu sa istočne strane, pa će taj prostor biti pretvoren u park.

ТЕЗГЕ СКРИВАЛЕ УРУШЕНЕ БЕДЕМЕ: Нишка тврђава, симбол града стар око два миленијума,  пропада због зуба времена и - немара

Foto D. Miljković

Loša vest je da se na suprotnoj strani rastinje toliko "odomaćilo" da je načelo bedem i ostavilo vidljive tragove urušavanja.

Pritom, kompleks od bezmalo 60 hektara - opasan zidinama koje su ostavili turski osvajači - od 1948. je spomenik pod zaštitom države, pa većnica Adriana Anastasov, koja je zadužena za turističku promociju Niša, najavljuje da će lokalna samouprava učiniti sve kako bi svi koji su zaduženi za njeno održavanje najzad počeli da rade svoj posao.

- Tokom sastanka sa predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika i javnih preduzeća, dogovorili smo hitne korake jer Grad sam ne sme ništa da preduzme, a nedopustivo je da čekamo još veće probleme, pa da onda reagujemo. Složili smo se da je bolje delovati preventivno i da će Zavod, na sedmičnom i mesečnom nivou, obaveštavati lokalnu samoupravu u kakvom je stanju kompleks i šta je potrebno preduzeti - ističe Adriana Anastasov i dodaje da je građevinska inspekcija vidno obeležila i obezbedila mesto gde se bedem obrušava, a po hitnom postupku će biti raspisana javna nabavka za izbor izvođača koji će zidine dovesti u red.

Foto D. Miljković

Tekst potpisa

U međuvremenu, ekipe JKP "Medijana" će započeti čišćenje rastinja koje ugrožava stabilnost. U ovdašnjem budžetu su upravo za održavanje i izgradnju spomenika opredeljena četiri miliona dinara, a neće biti problem ni da se taj iznos poveća...

U međuvremenu, komunalci uveliko rade da drugom kraju Tvrđave, gde se do pre nekoliko dana nalazila Cvetna pijaca. Iako je bilo negodovanja zbog uklanjanja tezgi, sada su komentari mnogo pozitivniji jer se pred očima javnosti prvi put pojavila Beogradska kapija, lepši ulaz u Tvrđavu od ovog koji su do sada koristili posetioci.

- Više se niko i ne seća kada je pored Tvrđave "niklo" doskorašnje ruglo. Sada ova znamenitost Niša kao da je prodisala i progledala - kaže ovdašnji arhitekta i esteta Ivan Redi, koji sugrađanima, svakodnevno, posredstvom društvenih mreža ukazuje na lepe gradske detalje.

APEL: NE ODNOSITE KAMENjE!

NAGLAŠAVAJUĆI da će na prostoru upravo preseljene Cvetne pijace biti formiran park, čime demantuje glasine da se, zapravo, radi o raščišćavanju terena za izgradnju nekog objekta, većnica ukazuje na još jedan, neočekivani problem.

Foto D. Miljković

- Apelujem na sugrađane da ne odnose kamenje i blokove koji su se usled nemara odvalili iz zidina, a deo toga je već "razvučen", jer je nemoguće pronaći istovetan materijal i obaviti iole kvalitetniju rekonstrukciju - kaže Adriana Anastasov (na slici).

OPREZ

DA ne bi prouzrokovali još veću štetu, radnici JKP "Medijana" ne čupaju, niti seku nabujalo drveće i rastinje po bedemima, već koriste specijalne preparate na bazi herbicida - pogubne po korov, a neškodljive za kamene blokove koji se, saznajemo, ne smeju tretirati ni vodom pod pritiskom, već će pri čišćenju biti primenjivana neka drugačija procedura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?