U BIVŠOJ KASARNI DELE PRAVDU: Niško pravosuđe dobilo nove prostorije za rad, u nekadašnjem vojnom objektu

J. ĆOSIN

10. 02. 2022. u 14:27

NAKON što su u zgradi niške Palate pravde decenijama delili nekoliko skučenih kancelarija pretrpanih predmetima, Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, ali i Prekršajni sud, koji je deset godina za rad koristio prostorije u stambenoj zgradi, prvi su svoj novi poslovni prostor dobili u nekadašnjoj kasarni "Filip Kljajić".

У БИВШОЈ КАСАРНИ ДЕЛЕ ПРАВДУ: Нишко правосуђе добило нове просторије за рад, у некадашњем војном објекту

Foto J. Ćosin

Ovo velelepno niško zdanje je krajem 19. veka sagradio kralj Milan Obrenović za potrebe vojske, ali je zgrada poslednje dve decenije propadala prazna, sve dok se čelnici grada nisu dogovorili sa Vojskom Srbije da ovo postane novi dom niškog pravosuđa.

Adaptacija je počela pre oko dve godine, a kada sve bude završeno, u postojećim objektima pravnicima će na raspolaganju biti 18.000 kvadrata, dok je planirana izgradnja još 10.000 u istom dvorištu. Rekonstrukcija predviđa tri faze. Trenutno se radi na drugoj, nakon čega će se, za oko pola godine, u nekadašnju kasarnu useliti i Viši i Upravni sud, a zatim i celokupno sudstvo.

Zgrada ima savremenu funkciju i modernu opremu, ali sa arhaičnim prizvukom. Rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Nišu Ivan Simonović kaže da im je preseljenje u komfornije prostorije umnogome olakšalo posao.

- Ovde smo od aprila prošle godine, na jednom spratu mi, a na drugom trenutno Prekršajni sud, s tim da će sa okončanjem druge faze oni preći u drugi deo zgrade, a ovde dolazi Viši sud, posebno odeljenje, i Upravni sud. Sada je nas 30 iz VJT na hiljadu kvadrata. Ranije smo svi bili u šest prostorija, svaka manja od ovih sada, barem upola.

Ivan Simonović, Foto J. Ćosin

Po 5-6 ljudi je delilo kancelariju, a sada svaki zamenik tužioca ima svoj kabinet. Mi smo učestvovali i u projektovanju naših prostorija, projektanti su se  konsultovali sa nama oko svega, tako da smo odabrali ovako nekako da to izgleda i bude najfunkcionalnije - pojašnjava nam on. Dodaje i da zgrada ima svoj parking i dvorište, što, takođe, olakšava posao.

Foto J. Ćosin

Budući da je sama zgrada pod zaštitom, radovi se, kaže, izvode sa mnogo pažnje.

- Ne sme da se promeni fasada, prozori, sve će to biti istog oblika, iste boje, samo osveženo i novo. Nekada su ovde bile vojne spavaone, sada je to podeljeno na veći broj kancelarija. Instalacije su iznad i ispod, nema više obijanja zidova, sve je praktično urađeno. Bilo je u planu da se i grede menjaju, međutim kada su majstori obili plafon, naišli su na grede stare 120 godina kao nove i odustali su od promena, jer kažu da je takvu građu sada nemoguće naći, samo su je zaštitili od insekata, vlage...

Kancelarija posebnog odeljenja VJT, Foto J. Ćosin

NEDOSTAJE SVIH KADROVA

USLOVI za rad fizički su, kaže, olakšani, ali su, kaže Simonović, u deficitu sa radnom snagom.

- Opremu imamo, samo fali kadar. Potrebno je još oko 600 radnika, od zapisničara do tužilaca. Pokrivamo veliku teritoriju, od Kladova, do Bujanovca, severno do Ražnja, zatim Kuršumliju, Pirot i Niš. Nas 13 to drži, jer smo prošle nedelje dobili četvoro novih tužilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)