Digitalnim brojilima do manjih računa za struju

Promo

21. 02. 2022. u 12:00

NOVI, digitalni strujomeri kojima Elektrodistribucija Srbije zamenjuje stara, mehanička brojila, doneće brojne koristi kako za potrošače tako i za našu elektroprivredu.

Дигиталним бројилима до мањих рачуна за струју

Proizvodnja pametnih brojila/ Foto: Milan Milošević

Činjenica da se ovi uređaji proizvode u Srbiji predstavlja dodatnu sigurnost da se planirana dinamika zamene može realizovati uprkos svetskoj energetskoj krizi i problemima u lancu snabdevanja.

Za razliku od mehaničkih, u savremena pametna brojila se integrišu najnovije tehnologije i softveri koji omogućavaju napredne sisteme merenja i komunikacije. Ugradnjom ovih strujomera, koje EDS sprovodi o svom trošku, potrošači će u prvoj fazi imati tačan uvid u količinu i kvalitet potrošene električne energije, a u kasnijoj će im biti omogućeno pametno upravljanje potrošnjom, gde će uz pomoć aplikacija imati bolju kontrolu korišćenja uređaja, a samim tim i smanjenje računa.

Četiri domaća proizvođača pametnih brojila već više od 20 godina sarađuju sa Elektrodistribucijom Srbije.

Svi proizvodi se u potpunosti razvijaju lokalno, u skladu sa zahtevima Elektrodistribucije Srbije (EDS), i na ovaj način obezbeđujemo optimalne uređaje koji ispunjavaju sve lokalno definisane tehničke uslove. Pored samih proizvoda, lokalnom distributeru pružamo podršku u vidu pratećih usluga i rešenja što je od velikog značaja imajući u vidu potrebe i specifičnosti poslovanja - kaže Nenad Nikolić, direktor firme EWG.

Pametna brojila/Foto: Miloš Radaković

 

Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu koja ima svoju proizvodnju pametnih brojila. Čak četiri kompanije proizvode najsavremenije modele po svetskim standardima. Sitel-Mikroelektronika, EWG, Meter&Control i Enel rade na platformama koje su u korak sa vremenom. Po tome jesmo posebni kao država u regionu i u svetu - dodaje Srđan Tepavac, direktor preduzeća Sitel-Mikroelektronika.

Pametni strujomeri su neophodni za intergraciju obnovljivih izvore energije kao što su vetroelektrane, mini hidroelektrane i solarni paneli. Ponosni smo što su upravo srpski inženjeri razvili proizvode koji podržavaju rad ovih sistema i doprinose energetskoj tranziciji Srbije. Solarni paneli su fantastična prilika da građani na dugoročnom planu smanje izdatke za potrošenu električnu energiju - izjavljuje Igor Vujičić, direktor preuzeća Meter&Control.

Domaća industrija brojila/Foto: Miloš Radaković

 

Domaća pametna brojila proizvode uglavnom žene!

Neuobičajeno za sektor energetike, u strukturi zaposlenih u domaćoj industriji pametnih brojila preovladavaju žene. One su angažovane na različitim pozicijama – od proizvodnje do rukovodećih mesta na kojima diktiraju i svetske trendove, jer se naši digitalni strujomeri izvoze i u brojne zemlje širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna