ZNAČAJNA PODRŠKA DRŽAVE: Prvi čovek Loznice o budžetu grada od čak tri milijarde

V. Mitrić

12. 02. 2022. u 11:48

GRADONAČELNIK Loznice Vidoje Petrović ponosno ističe da je budžet za ovu godinu planiran na tri milijarde dinara, koliko se lane slilo u lokalnu kasu, a da je, recimo, 2008. bio 1,2 milijarde dinara, što govori da Loznica, i rečju i delom, kruponim koracima grabi napred.

ЗНАЧАЈНА ПОДРШКА ДРЖАВЕ: Први човек Лознице о буџету града од чак три милијарде

Vidoje Petrović, Foto V. Mitrić

Na političkoj sceni Srbije, s druge strane, kako ističe“ se vodi jedna užasna kampanja u kojoj se građani Srbije dovode u situaciju da više nikome ništa ne veruju, ne veruju lekarima koji su stručnjaci u oblasti zdravstva, treba li primiti vakcinu, ne treba li primiti vakcinu, kako se lečiti ukoliko je neko pozitivan na Kovid 19“.

- Ako su u pitanju državni projekti ili projekti na nivou lokalne zajednice, onda su opet ti neki političari, pre svega iz redova opozicije eksperti za sve, stručnjaci opšte prakse, ne veruju struci, oni više znaju od ekologa, od inženjera u određenim oblastima, oni viš znaju od naučnih radnika i kad je neko pitanje vezano usko za struku -kaže Petrović. - Prosto se želi uneti jedno užasno osećanje u narod što vodi čistoj destrukciji, zamislite da živite život a da oko sebe ne primećujete nikoga i ne verujete nikome, samo ste vi stručnjak opšte prakse koji zna sve. Mi imamo težak zadatak da svakoga dana sa građanima, koji su nam dali mandat i bezborj puta ponovo dokazali poverenje, da im upravo ukazujemo na ovo, mada i naši građani su pokazali da se ne daju tako lako prevariti, najsvežiji primer je upravo dolazak predsednika Republike Aleksandra Vučića među narod u Gornje Nedeljice i njegov razgovor, bez političara, bilo da smo u pitanju mi sa lokala, bilo da su u pitanju ministri u Vladi, hteo je kao i uvek u svom političkom životu da se susretne licem u lice sa narodom, da od naroda čuje, a onda da učini ono što je njegova politika koju mi sledimo i ono što proističe iz njegovih ustavnih ovlašćenja i znamo kakav je rezultat. Drago mi je što se i ovoga puta pokazalo sa smo apsolutno u tom smislu na istom putu i da su i za našeg predsednika ali i za sve nas interesi građana i njihova volja u prvom planu.

Petrović ističe da je vreovao da će budžet grada imati takav dinamičan rast, kao što je sada,"što je upravo rezultat svih napora, rada i ulaganja države u naš grad, a takođe i odgovoran odnos svih u partnerskom radu i odnosu sa našom državom". Istakao je da je dovođenje investitora, otvaranje novih radnih mesta, realan rast ličnih dohodaka, jedan intenziviran trend privrednog rasta rezultirao time da se o budžetu za 2022. godinu govori sa nešto više osećanja relaksiranosti, jer su podrške iz budžeta, kako prema direktnim, tako prema indirektnim korisnicima na svim pozicijama i na aproprijacima u značajnoj meri povećane.

- Realizacija budžeta za prošlu godinu će biti negde oko 3 milijarde dinara, što su nam takođe prošle godine negde u ovo vreme ti ljudi, koji su u delu opozicije poznati po napuštanju sale, napustili itekako prebacivali da je to spisak“ lepih želja“. Ističe da je samo na poziciji kapitalnih projekata opredeljeno nešto manje od 30 odsto ukupno planiranog budžeta za 2022. godinu i zapitao se koliko lokalnih samouprava u Srbiji je u poziciji da toliko izdvoji. Podsetio je da je za sledeću godinu u oblasti obrazovanja u budžetu planirano 587 miliona dinara, što je za 67 miliona više nego što je to planirano u 2021. godini, kada je u pitanju putna infrastruktura planirano je 300 miliona, što je za 40 miliona više nego u prethodnoj godini.

- Kada je u pitanju podrška poljoprivrednicima, tu pre svega mislim na pomoć registrovanim gazdinstvima kroz subvencije za već poznate namene, od nabavke opreme, sadnog materijala, formiranja matičnog stada, preko podizanja kvaliteta sastava zemljišta, planirano je gotovo 50 miliona za ovu godinu.

Izdvojio je podršku roditeljstvu, istakavši da više dece treba da se rađa i niz aktivnih mera koje preduzima država, i dodao da je na toj poziciji planirano 56 miliona u budžetu za 2022. godinu za svako rođeno dete, nezaposlene porodilje, prvi sklopljen brak, za vantelesnu oplodnju.

- Nikada do sada nije ovoliko para izdvojeno kroz planiranje i izradu odluke o budžetu, a da sa druge strane svede tekuća javna potrošnja na jedan apsolutni minimum i misli da to svima koji učestvuju u vlasti može služiti na čast a da je to jako dobra vest, pre svega za sugrađane zbog kojih sve ovo i radimo -poručuje Petrović.Pored toga što se vodi računa o svim socijalnim grupama i svim sugrađanima, nego i kada je u pitanju odnos prema teritorijalnoj zastupljenosti i te kako se vodi jedna politika ravnomernog razvoja. U prethodnoj godini urađeno oko 30 kilometara novih asfaltnih puteva u 33 mesne zajednice, oko dva kilometra pešačkih staza i trotoara, urađena su tri dečja igrališta, 4 teretane na otvorenom, pet sportskih terena za male sportove, zasađeno je oko 1000 novih sadnica različitog rastinja. Naša država investirala je u Loznicu, u poslednje dve godine, kada je u pitanju putna infrastruktura, uključujući drumski i železnički saobraćaj veliki novac. Investirano je 450 miliona u drumski a u železnički 2,5 milijardi. Dalj u energetsku infarastrukturu više je uloženo u poslednje 2-3 godine nego u prethodnih 30, onda u oblasti zdravstva urađena je rekonstrukcija neuropsihijatrije, grudnog, internog, nastavak i završetak hiruško ginekološkog bloka, kotlarnice na eko gorivo i tako dalje.

Pomenuo je ulaganja u obrazovanje, inovacioni centar na kojem se građevinski radovi privode kraju i podsetio da je rastu budžeta umnogome doprinela i jedna pojačana privredna aktivnost, pre svega dovođenje dva velika investitora što je delo predsednika Srbije - "Mint" i "Adient" koji treba da u narednih 1-2 godine zaposle oko 3000 radnika.

Podsetio je i na projekte koji su u toku, oni koji su započeti ili će ovih dana započeti radovi, reč je o brzoj saobraćajnici, o istočnoj zaobilaznici od 12,6 kilometara, o dodatnoj investiciji za treću fazu u oblasti zdravstva u okviru opšte bolnice, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, stadion, obdanište u dvorištu osnovne škole Kadinjača 2 u Lozničkom Polju, ambulanta u Lešnici…

- Država nas je podržala sa 27 milijardi i 378 miliona dinara i ono što je do sada uloženo kada saberemo dođe 11 godišnjih budžeta grada Loznice -kaže Petrović. - Ističe da se postavlja logično pitanje, kome to smeta država Srbija i koji su to razlozi da se protestvuje protiv svoje države koja ulaže više nego ikad u istoriji našeg grada. Dodao je da dobro znamo kako je izgledala Loznica i čitav ovaj kraj i da se sada jasno vide i postoje mnogi indikatori koji ukazuju da se u naš grad na velika vrata vraća život, što potvrđuje broj novoizgrađenih poslovnih i stambenih objekata, potvrđuje rast cene po kvadratu i teško je naći stan da iznajmite za stanovanje a građevinari prodaju stanove pre nego i završe zgradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)