SANIRAJU "RANE" OD ZEMLJOTRESA: Pripreme za početak obnove istorijskog zdanja Zavičajnog muzeja u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

18. 01. 2022. u 07:26

SANACIJA, rekonstrukcija i adaptacija Zavičajnog muzeja u Jagodini je jedan od tri projekta koji su lane dobili podršku Ministarstva kulture i informisanja.

САНИРАЈУ РАНЕ ОД ЗЕМЉОТРЕСА: Припреме за почетак обнове историјског здања Завичајног музеја у Јагодини

Zgrada Zavičajnog muzeja u Jagodini, Foto Z. Gligorijević

Reč je zgradi koja je zidana kao Sokolski dom - 1935, po projektu znamenitog arhitekte Momira Korunovića, a za spomenik kulture je proglašena 1987. godine.

Adaptacija je neophodna jer su se oštećenja zidova tokom jakog zemljotresa 1998. vremenom proširila, pa su muzejski stručnjaci - arheolozi Smiljana Dodić i Sonja Perić te istoričar umetnosti dr Branislav Cvetković - pokrenuli projekat obnove zgrade. Taj projekat bi trebalo da obuhvati i njenu adaptaciju, proširivanje i prilagođavanje prostora za depoe i formiranje nove stalne postavke, u skladu sa savremenim načelima zaštite kulturnih dobara.

Dr Branislav Cvetković, Foto Z. Gligorijević

- Uspešnom ishodu konkursa presudno je doprinela pomoć dr Nenada Šekularca, redovnog profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, i dr Nevene Debljović Ristić, savetnice u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, koji su nam svojim znanjem i predanošću najpre pomogli u utvrđivanju svih oštećenja, statičkih problema i drugih manjkavosti na zgradi, a potom i u sastavljanju projektne dokumentacije - objašnjava Cvetković.

BLAGO Deo eksponata iz ovog dela Pomoravlja, Foto Z. Gligorijević

Istovremeno, dodaje da je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije za prvu fazu projekta odobrilo 770.000 dinara, pa su krajem prošle godine obavljena geostatička istraživanja temeljnih zona zgrade Zavičajnog muzeja, za šta su najzaslužniji inženjeri geologije Milovan Popović i Stefan Jovanović. Otvorene su četiri sonde uz spoljne zidove muzeja, te po jedna u sali sa stalnom postavkom i u prostoru etnološkog depoa, pa su tako prikupljeni podaci na osnovu kojih su u laboratorijskim uslovima obavljene složene analize sastava zemljišta za geostatički i geomehanički elaborat - neophodan osnov za realizaciju narednih faza adaptacije muzejske zgrade.

Otvaranje jedne od sondi , Foto Zavičajni muzej

Zavičajni muzej će se do kraja meseca ponovo javiti na konkurs Ministarstva kulture i informisanja, kako bi projekat bio nastavljen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U RASKOŠNOM ZELENILU ILI NA BELOM PESKU: Ako izaberete hotel Lujo, ne morate da birate, tu su i plaža sa belim peskom i prelepa šuma