TUGA: Preminuo Slobodan Boda Vujin, prvi vaterpolista Kikinde

R. Š.

10. 01. 2022. u 14:44

Začetnik vaterpolo ige u Kikindi pre 70 godina i čovek koji je doneo prvu vaterpolo loptu u grad, Slobodan Boda Vujin, preminuo je u 87. godini, posle kraće bolesti.

ТУГА: Преминуо Слободан Бода Вујин, први ватерполиста Кикинде

Foto: R. Šegrt

Bio je jedan od osnivača vaterpolo kluba, igrač i trener, ali i uspešan i precizan hroničar kikindskog vaterpola.

- Prva vaterpolo utakmica odigrana je 7. jula 1951. godine između zrenjaninskog „Proletera“ i kikindskog „Radničkog“. Tada je na nekadašnjem kupalištu „Banja“ otvoren i prvi bazen dimenzija 25 sa 12,5 metara. Ja sam pre toga igrao za „Proleter“ pa sam ih pozvao na turnir u Kikindu i zato se, eto, smatra, da sam doneo vaterpolo loptu u naš grad – pičao je Vujin, koga su mladići u gradu nekada zvali „Boda Ajkula“.

Naredne godine prvi kikindski delfini počeli su zvanična takmičenja, a posle tri godine postali su prvaci Banata. Početkom avgusta 1962. na lokaciji nekadašnje „Števančeve bare“, danas Starog jezera, Kikinda je dobila prvi olimpijski bazen.

Vaterpolo klub menjao je ime, najpre se zvao „Radnički“, potom „Odred“ i sada „Žak“, a Vujin je za taj tim odigrao više od 700 utakmica. Bio je i predsednik kluba, osnovao pionirsku školu vaterpola i bio savezni sudija i delegat. Dugo godina radio je kao sekretar nekdašnje Pedagoške akademije, današnje Visoke škole za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna