ZAZVONILO I U ČAST PRVE BEBE: Srpska pravoslavna crkva u Bašaidu, posle 73 godine, dobila novo zvono

Rada Šegrt

07. 01. 2022. u 07:15

NA radost meštana i vernika ovog i drugih kikindskih i banatskih sela, Srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom ocu Nikolaju, u centru Bašaida kod Kikinde, dobila je novo, veliko crkveno zvono, teško oko 800 kilograma.

ЗАЗВОНИЛО И У ЧАСТ ПРВЕ БЕБЕ: Српска православна црква у Башаиду, после 73 године, добила ново звоно

Crvka Svetog oca Nikolaja, Foto R. Šegrt

Ono će zameniti staro, veliko zvono koje je puklo 1948. godine i nije bilo u funkciji pune 73 godine. Starešina hrama, jerej Aleksandar Lekić priča nam da je staro zvono stradalo kada je crkva zaplakala, a novo je stiglo kada je posle isto toliko godina, u Parohijskom domu rođeno prvo dete.

- Naš hram ima četiri zvona. Veliko, teško 727 kilograma, puklo je 1948. godine, od plača. Zvono plače kao i čovek, kada doživi veliki nevolju. Prepuklo je od tuge kada je crkvenoj opštini oduzeta zemlja u procesu nacionalizacije i konfiskacije komunističke vlasti. Novo, veliko zvono, od 800 kilograma, stiglo nam je posle 73 godine. Taj radosni događaj prati još jedan isti takav. Istovremeno se u Parohijskom domu rodilo dete. Bilo je dece i ranije, ali su dolazili sa svešteničkom porodicom. Sada je prvi put od tada novorođeno dete. Kada se iz porte oglasilo novo zvono, u porodilištu je zaplakalo dete.

Foto G. Birimac

Tako smo dvostruko radosni - priča otac Aleksandar, koji ima razlog da bude najradosniji i najponosniji.

Kada je on, kao starešina ovog hrama, dočekao novo veliko zvono i prvi ga pokrenuo u crkvenoj porti, iz porodilišta je dobio vest da je njegova supruga Dajana rodila dečaka.

Dali su mu ime Arsenije. Ovo podudaranje nije puka seoska priča, već istinska Božija promisao, jer je otac Aleksandar Lekić u Bašaid došao pre godinu dana. Otkako je u selu mnogo radi i sa parohijanima i priložnicima obnavlja crkvu. Pravoslavna crkva u Bašidu jedna je od najvećih u Banatu, gabaritnija je čak i od Sabornog hrama u Vršcu.

Zvono teško 800 kilograma, Foto G. Birimac

Izgrađena je 1833. godine, posle tri godine gradnje, kada je selo imalo svega 340 domova, kao i sada.

SLEDI OSVEĆENjE

Novo zvono očekuje osvećenje i podizanje u zvonik, u tornju crkve. Kupljeno je dobrovoljnim prilozima meštana, ali još nije otplaćeno. Od potrebnih 8.000 evra, sakupilo smo 2.000. Izliveno je u livnici porodice Kremenović, iz Belosavaca kod Topole. Akciju prikupljanja novca vodili smo uz blagoslov vladike banatskog Nikanora - navodi jerej Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri