PIĆE VODU BEZ ARSENA! Upotreba gradskog vodovoda zabranjena 2006. zbog otrova

Z. Rajić

30. 12. 2021. u 07:33

OKO 2.000 domaćinstava ili više od 6.000 stanovnika Savinog Sela i Kucure u opštini Vrbas dobiće dogodine, posle 16 godina, čistu pijaću vodu.

ПИЋЕ ВОДУ БЕЗ АРСЕНА! Употреба градског водовода забрањена 2006. због отрова

Foto JKP Komunalac

 To je najavio v. d. direktora JKP "Komunalac" u Vrbasu Igor Škundrić, navodeći da je pri kraju izgradnja cevovoda kojim će izvorišta u ova dva sela biti povezana sa vodozahvatom u Vrbasu. U Savinom Selu i Kucuri, kao i u ostala tri sela u vrbaskoj opštini - Ravnom Selu, Zmajevu i Bačkom Dobrom Polju, voda iz vodovoda je 2006. godine zabranjena za piće i pripremanje hrane zbog prekomernog sadržaja arsena, a na gradskom vodozahvatu u Vrbasu je, kako ističu u "Komunalcu", jedna od najboljih u Vojvodini.

Meštani Ravnog Sela smatraju da povezivanje na gradski vodovod neće odstraniti arsen iz kućnih slavina, pobijajući tvrdnju da je voda u Vrbasu dobrog kvaliteta. U ovogodišnjem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Batut" Vrbas je svrstan u gradove sa ispravnim javnim vodovodom, sa 3,3 odsto fizičko-hemijske i 5,1 odsto mikrobiološke neispravnosti.

Foto JKP Komunalac

- Na unapređenju vodosnabdevanja radi se od 2014. godine, kad je u saradnji sa stručnjacima iz Nemačke utvrđeno da je najracionalnije rešenje priključivanje svih sela na gradski vodovod. Očekujemo da ćemo uz podršku republičke i pokrajinske vlade već 2022. započeti radove na izgradnji transfernih vodova do Ravnog Sela, Zmajeva i Bačkog Dobrog Polja - ističe Škundrić.

On kaže da su 2006. godine, kad je voda u selima proglašena neispravnom za piće, napravljene eko-česme kao prelazno rešenje.

- Meštani su morali da idu na česme i vodu za piće nose u balonima ili da je kupuju u prodavnicama, na šta je četvoročlana porodica godišnje trošila i do 140.000 dinara - rekao je Škundrić.

"Komunalac" ima problema sa potrošačima, posebno u Ravnom Selu, koji neće da plaćaju vodu sa viškom arsena, iako je ona zbog toga jeftinija nego u Vrbasu.

- Oni koji nisu zadovoljni kvalitetom vode imaju opciju da je ne koriste, a ako je troše, dužni su da je plate, jer je to uslov da se vodosnabdevanje poboljša - kazao je Škundrić.

KREDIT

ZDRAVA voda će iz Vrbasa ka Savinom Selu i Kucuri poteći zahvaljujući kreditu Nemačke razvojne banke KfW od 4,1 milion evra, od čega je 30 odsto dodeljeno bespovratno, a 70 procenata ili 2,8 miliona evra uz vraćanje posle grejs perioda od pet godina. Predviđeno je da se do ovih sela pruži cevovod od 14 kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!