"TESLINA SVETLOSNA GALERIJA": Prvi put u Srbiji instalacije inspirisane delom našeg naučnika koji je zadužio svet

S. B.

24. 12. 2021. u 12:48

PROGRAM inspirisan delom Nikole Tesle, inače prvog počasnog građanina Novog Sada, obeležiće 31. decembra Doček na ulasku u Novu godinu, u kojoj Srpska Atina nosi titulu Evropske prestonice kulture

ТЕСЛИНА СВЕТЛОСНА ГАЛЕРИЈА: Први пут у Србији инсталације инспирисане делом нашег научника који је задужио свет

v.veličković

Jedinstvene svetlosne instalacije, vizuelni efekti i performansi multimedijalnih umetnika u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao jednog od najbolje očuvanih fortifikacionih objekata u Evropi, stvoriće za „najluđu noć“ potpuno novi ambijent baroknog dragulja na desnoj obali Dunava.

- Prvi put u Srbiji biće predstavljene neke od evropskih svetlosnih instalacija i tehničkih uređaja, podižući kapacitete produkcije ovakvih događaja - kaže Milana Milovanov iz organizacionog tima „NS EPK 2022“. - „Teslina svetlosna galerija“ objediniće umetničke radove uz više od stotinu rasvetnih uređaja postavljenih konceptualno duž mosta Duga i 30 lasera na Beogradskoj kapiji, uz posebnu tehniku koja će premijerno biti korišćena za lasersko iscrtavanje na Petrovaradinskoj tvrđavi i 13 profesionalnih projektora na šest lokacija u Podgrađu. Tako će se kroz dizajn svetla, video i scenski pokret prikazati različiti aspekti Teslinog života, njegovog odnosa prema svetu, ali i načina na koji je taj svet nepovratno promenio.

Na vizuelnom identitetu „Tesline svetlosne galerije“, zajedno sa evropskim umetnicima učestvuju i dr Milica Stojšić, umetnička direktorka Dočeka, i studenti Scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka.

- Bavimo se, ne samo koncertima, već događajima za koje je scenski dizajn jednako značajan kao i akteri. „Teslina svetlosna galerija“, inspirisana njegovom idejom i vizijom kao i autentičnim ambijentom Podrgrađa, gradi novi prostor događaja - kaže Stojšićeva.

U okviru „Tesline svetlosne galerije“ za sve posetioce biće postavljeni i šankovi sa toplim napicima, mobilni toaleti, a u Podgrađu će biti otvoreni i ugostiteljski objekti. Svi programi biće besplatni, a strogo će se poštovati epidemiološke mere koje budu aktuelne u trenutku održavanja događaja.

Program će početi na levoj obali Dunava kod mosta Duga, premijerom predstave „Tesla izumetnik“ Nebojše Bradića, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta. Publika će biti uključena u povorku koja će prelaskom na desnu obalu simbolično osvetliti most do Podgrađa gde startuje „Teslina svetlosna galerija“. U Dočeku će nastupiti domaći i evropski muzičari, Nipplepeople, Đorđe Miljenović, Kanda Kodža i Nebojša, Kruder i Dorfmajster i Elektro Guzzi, potom Minilinija, Noise Destruction …

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede