TEMERIN BEZ VODE, OSTAĆE I BEZ MLADIH: Ekološki aktivista Nemanja Obradović ukazao premijerki na alarmantno stanje

Z. Rajić

13. 12. 2021. u 07:26

PREMIJERKA Ana Brnabić najavila je da će narednih sedmica održati dijaloge na temu zaštite životne sredine sa građanima Temerina, koje godinama muči neispravna voda iz vodovodne mreže, kao i farma svinja, čiji objekti i laguna za odlaganje tečnog stajnjaka zagađuju vodu, vazduh i zemljište.

ТЕМЕРИН БЕЗ ВОДЕ, ОСТАЋЕ И БЕЗ МЛАДИХ: Еколошки активиста Немања Обрадовић указао премијерки на алармантно стање

Nemanja Obradović / Foto N. T.

Obećanje je usledilo posle sastanka u Nišu, na kojem je premijerka, zajedno sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević i državnim sekretarom Ministarstva omladine i sporta Milanom Savićem, razgovarala sa mladima o novim zakonima o radnoj praksi i volontiranju.

Na tom skupu je omladinski i ekološki aktivista iz Temerina Nemanja Obradović obavestio premijerku da žitelji ove opštine već 18 godina nemaju pijaću vodu, jer je voda iz vodovoda od 2003. zabranjena za piće i kuvanje zbog izuzetno visokog sadržaja arsena, čiji je dozvoljeni nivo 10 mikrograma u litru, a u Temerinu iznosi 70, u Bačkom Jarku 107 i u Sirigu 231 mikrogram. U septembru ove godine predstavnici "Ekološke inicijative Temerin" dopisom su zatražili pomoć predsednice Vlade, navodeći da je njihova opština predugo na lošem glasu zbog farme sa 36.000 svinja godišnje, smeštene nadomak naselja, kao i zbog vode iz kućnih slavina, opasne po zdravlje.

- Ne želim da menjam sredinu u kojoj živim, ali dolazim u situaciju da ću možda morati da učinim taj korak, zato što nemamo pijaću vodu, a na nju imamo pravo. To me brine, jer želim ovde da gradim porodicu i da moji roditelji žive u bezbednoj sredini - rekao je Nemanja u direktnom obraćanju premijerki.

On je ukazao na procenu da bi za 710 miliona evra sva naselja u Vojvodini mogla da imaju zdravu vodu. Naveo je da je u junu ove godine u našoj zemlji dato 600 miliona evra za direktne prenose utakmica engleske Premijer lige, pitajući šta nam je prioritet.

Predsednik opštine Mladen Zec je 14. oktobra saopštio da će farma svinja "Temerin agrar" biti iseljena najkasnije do 20. decembra, ali Obradović ističe da nema naznaka o početku izmeštanja, niti izgleda da obori budu ispražnjeni u rečenom roku.

GRUJIČIĆEVA: SITUACIJA OZBILjNA

TEMERINSKI ekolozi su se za podršku u rešavanju problema s pijaćom vodom prošlog meseca obratili doktorki Danici Grujičić, načelnici Centra za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i predsednici humanitarne organizacije "Zdrava Srbija", a njen odgovor je vrlo brzo stigao.

- Obećavam da ću pokušati nešto da uradim. Situacija je zaista ozbiljna - napisala je dr Grujičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio