SLAVITE SAMO U PORODICI: Medicinari u pirotskom kraju uputili građanima apel

V. ĆIRIĆ

21. 11. 2021. u 11:15

UPRKOS činjenici da se broj novozaraženih smanjuje, lekari pirotskog ZZJZ, apelovali su na građane okruga ,da se predstojeće slave obeležavaju u krugu porodice,i da se i dalje poštuju sve protivepidemijske mere, jer se epidemija odvija ciklično, odnosno posle svakog smirivanja zaraza ponovo bukne.

СЛАВИТЕ САМО У ПОРОДИЦИ: Медицинари у пиротском крају упутили грађанима апел

Foto: V. Ćirić

Sada je, kažu epidemiolozi ZZJZ, trenutak da se poveća obuhvat vakcinacijom. Juče su date 42 prve, 47 drugih i 371 treća doza vakcine protiv kovid 19. Istovremeno registrovana su još 23 laboratorijski potvrđena slučaja infekcije, dok su u Opštoj bolnici od posledica zaražavanja preminule dve osobe. Među zaraženima je najviše građana sa područja Pirota, zatim slede ostala mesta:Bela Palanka, Dimitrovgrad, i Babušnica. Od početka novembra registrovano je 912 slučajeva infekcije, dok je u oktobru bilo 2.415 obolelih od zaraze. Na osnovu epidemijskih ispitivanja procenjuje se da je broj zaraženih veći za pet do sedam puta, ali se svi oboleli ne jaljaju lekarima i ne testiraju se.

U kovid ambulanti, kažu lekari , obavljeno je 225 pregleda od kojih je 46 prvih i 179 kontrolnih. U Dečjoj kovid ambulanti na Keju bilo je 44 prva i 60 kontrolnh pregleda. Od posledica zaraze, u pirotskoj Opštoj bolnici trenutno je na lečenju 36 pacijenata. IZ Pirota je 21, iz Bele Palanke 6, jedan manje iz Dimitrovgrada i 3 sa područja Babušnice. Od dve već pomenute preminule osobe, jedna je bila vakcinisana, druga nevakcinisana. Jedan pacijent je prebačen u niški UKC.

U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da je epidemiološka situacija u okrugu vanredna sa tendencijom da pređe u nepovoljnu.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)