MINISTAR POLJOPRIVREDE U STAJIĆEVU: Nedimović obišao farmu pilića (FOTO)

B.Grujić

19. 11. 2021. u 19:01

BRANISLAV Nedimović, zajedno sa Pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem, posetio je farmu za uzgoj pilića Slobodana Orašanina u selu Stajićevo, a zatim je u Lovačkom domu razgovarao sa poljoprivrednicima iz tog sela.

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ У СТАЈИЋЕВУ: Недимовић обишао фарму пилића (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

 - Ovaj farma upražnjav inovativnu  tehnologiju,  gde se sa mnogo manje finansijskih davanja postiže isti efekat, a čak u pogledu rasipanja energije i ostvaruje ozbiljna ušteda - istakao je ministar Nedimović, uz napomenu da je video nekoliko sličnih objekata u Vojvodini, ali da je ovo primer kako treba raditi u budućnosti u oblasti uzgoja pilića.

- U budžetu za sledeću godinu odvojeno je 17 odsto više novca u odnosu na prethodnu, tako da ćemo imati bar 10 milijardi više novca usmerenog ka poljoprivredi, a to će biti namenjeno izgradnji ovakvih objekata, nabavku opreme, mehanizacije i svega što je neophodno da bi se ovaj sektor unapredio - dodao je Nedimović, ističući da se istovremeno moraju otvarati nova tržišta i povećati izvoz pilećeg mesa na prostore Evropske unije.

  -  Kapacitet moje farme trenutno iznosi 42 hiljade pilića, a krenuo sam sa 5 hiljada komada. Planiram da  u narednoj godini podignem još jedan objekat i stignem do cifre od 50 hiljada pilića - istakao je Slobodan Orašanin, uz napomenu da je 2017. godine  ostvario subvenciju od 75 odsto za kupovinu traktora i 60 odsto subvencija za kupovinu opreme za objekat za uzgoj pet hiljada komada pilića, na konkursu namenjenom poljoprivrednicima mlađim od 40 godina.

Konkursi za poljoprivrednike 


   - U narednom periodu  biće raspisano 28 novih konkursa i to uglavnom za poljoprivrednike - naglasio je Čedomir Božić, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, uz napomenu da su za Zrenjanin ove godine opredeljena sredstva u iznosu od 40 miliona dinara za uređenje kanalske mreže. 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)