GLJIVE SVEDOČE O OTOPLJAVANJU: Stručnjaci iz Ćuprije, Niša, Kostolca i Vlasotinca pronašli još dve vrste

Z. GLIGORIJEVIĆ

15. 11. 2021. u 08:15

OTKRIĆE veoma retkih vrsta - batarea faloides i miriostoma kaliforme - koje su članovi udruženje gljivara i ljubitelja prirode "Gorun" iz Ćuprije i njihove kolege iz Niša, Kostolca i Vlasotinca pronašli u šumama oko grada na Ravanici veoma je važno za mikrofloru čitave Srbije - smatra doktor mikologije Dušan Sadiković, naučni saradnik Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

ГЉИВЕ СВЕДОЧЕ О ОТОПЉАВАЊУ: Стручњаци из Ћуприје, Ниша, Костолца и Власотинца пронашли још две врсте

Foto Z. Gligorijević

Reč je o gljivama koje su na listi strogo zaštićenih vrsta u našoj zemlji, koje nisu karakteristične za ovdašnje područje. Batareu faloides su pronašli u Moravskom parku, gotovo u centru grada, što je osmi nalaz u Srbiji od kada se prate gljive, a miriostomu kaliforme na terenu pored Velike Morave.

- Batarea faloides je izrazito mediteranska vrsta, koja voli tople krajeve i peskovito zemljište, pa je njeno pojavljivanje u Srbiji znak da se naša klima definitivno menja.

Primetili smo da se ovde javlja ispod čempresa, jer joj zemljište ispod njega dosta odgovara, što se odnosi i na miriostomu kaliformu, koja je strogo zaštićena vrsta u 12 evropskih zemalja - naglašava Dušan Vučić iz gljivarskog društva "Niš".

Radmilo Pecić, Dušan Sadiković, Dušan Vučić, Foto Z. Gligorijević

Radmilo Pecić, predsednik udruženja gljivara i ljubitelja prirode "Gorun", otkriva da su, po svemu sudeći, pronašli još jednu strogo zaštićenu vrstu - što bi bio njen prvi nalaz u Srbiji - ali su za definitivnu potvrdu potrebne mikroskopija, pa čak i DNK analiza.

- U okviru projekta "Popisivanje retkih i zaštićenih gljiva u opštini Ćuprija", tokom poslednjih šest godina, u ovdašnjim šumama smo otkrili 150 vrsta gljiva. Cilj nam je da utvrdimo koje sve gljive rastu u našim šumama i da ih pratimo. Ovo je prvo jesenje istraživanje, a izložbu gljiva smo organizovali na imanju "Nebesko brdo" u Paljanu - zaključuje Pecić.

Jestive i otrovne dvojnice

GLjIVARI upozoravaju na to da u ovo doba godine, pored brojnih jestivih vrsta, rastu i njihove otrovne dvojnice.

- Sada je najčešća sunčanica, koju neiskusni berači mogu da pomešaju sa kuštravom sunčanicom, koja izaziva gastrointestinalne smetnje. Sunčanicu odlikuje jaka šara na dršci, dok je njena dvojnica nema... Nadalje, rujnica ispušta narandžasto mleko, dok njena dvojnica, otrovna mlečnica, ima sok bele boje - precizira Dušan Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)