POMOĆ ZA ONLAJN NASTAVU: "Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom kovida 19"

S. BABOVIĆ

15. 11. 2021. u 11:58

KRUŠEVAČKA Osnovna škola "Dragomir Marković" je dobila 20 tablet-računara, a Gradska uprava dva laptopa i jedan multifunkcionalni uređaj - u okviru projekta "Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom kovida 19".

ПОМОЋ ЗА ОНЛАЈН НАСТАВУ: Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група изазване пандемијом ковида 19

Učesnici programa u gradu na Rasini, Goto GU u Kruševcu

Kompletan projekat se realizuje u sklopu programa Nemačke razvojne saradnje (GIZ), u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a trebalo bi da pomogne poboljšanju obrazovanja, informisanja i imunizacije. Nije zanemariva ni misija pružanja tehničke podrške nadležnim lokalnih institucijama u borbi protiv pandemije.

U situaciji kada deca neretko nastavu pohađaju onlajn, tehnička opremljenost se pokazala kao - ključna.

- Razgovarali smo sa građanima u romskim naseljima, intenzivno promovisali vakcinaciju i, na terenu, neposredno organizovali imunizaciju - kaže Ninoslav Jovanović, državni sekretar u pomenutom Ministarstvu.

Goto GU u Kruševcu

Podsetimo, GIZ od 2019. sarađuje sa kruševačkom lokalnom samoupravom, jednom od 18 sa teritorije Srbije koje su uključene i u aktuelni projekat.

- Postavili smo okvire za zajednički rad u oblasti socijalnog uključivanje Roma i Romkinja, ali i reintregraciju povratnika i povratnica, na osnovu sporazuma o readmisiji - napominje Robert Bu, koordinator projektnog tima.

OBUHVAT

OVE jeseni se, saznajemo, tehnička oprema poklanja ne samo osnovnim školama i lokalnim samoupravama, već i domovima zdravlja, a pomenuti projekat se - osim u Kruševcu - realizuje u još 17 jedinica lokalne samouprave: u Novoj Crnji, beogradskoj Zvezdari, Kraljevu, Loznici, Boru, Nišu, Vranju, Pirotu, Vladičinom Hanu, Staroj Pazovi, Kovinu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Topoli, Valjevu, Kanjiži i Alibunaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda