IZLOŽBOM OBELEŽILI DAN PRIMIRJA: O generalnu Dušanu Dodiću u muzeju u Vršcu

J.J.Baljak

11. 11. 2021. u 17:12

U Gradskom muzeju u Vršcu otvorena je izložba „General Dušan Dodić, junak Velikog rata“, kojim je obeležen dan oslobođenja Vršca i državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

ИЗЛОЖБОМ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ПРИМИРЈА: О генералну Душану Додићу у музеју у Вршцу

Gradski muzej Vršac

Izložba je nastala kao projekat Zavičajnog muzeja u Jagodini i Narodnog univerziteta u Trsteniku. Sadrži brojne fotografije i predmete iz privatne zbirke unuka generala Dodića – dr Veljka Milutinovića, profesora Elektrotehničkog fakulteta u penziji, koji je i prisustvovao svečnom otvaranju.

General Dodić bio je major srpske vojske u Konjičkoj diviziji. Tokom proboja Solunskog fronta, sa svojom jedinicom prošao je i oslobodio Kavadarce, Štip, Kočane, Vranje, Niš, Aleksinac, Varvarin, Jagodinu, Bagrdan, Lapovo, Veliku Planu, Smederevo, Belu Crkvu, Vršac i Temišvar.

Bio je odlikovan više od 20 puta. Čak dva puta dobijao je Orden Belog Orla sa mačevima četvrtog reda i Orden Svetog Save, kao i Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda.

Međutim, kao i drugim generalima od ugleda u narodu, koje su Nemci zarobili u vreme Drugog svetskog rata, Tito nije dozvoljavao da se vrati u zemlju, pa je, vezan zakletvom kralju i otadžbini, ostao u Nemačkoj. Nije doživeo rehabilitaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

PA, GDE STE POŠLI... Stranci probali da na albanski način provociraju Tadića i Sergeja, a Srbi - pitanjem o svađi u reprezentaciji

PA, GDE STE POŠLI... Stranci probali da na "albanski način" provociraju Tadića i Sergeja, a Srbi - pitanjem o svađi u reprezentaciji

SRBIJA i Švajcarska će na Svetskom prvenstvu u fudbalu igrati svoj odlučujući meč u petak, a dan nakon što su "orlovi" ispustili dva gola prednosti protiv Kameruna, na red je došlo redovno obraćanje za javnost naše nacionalne selekcije. NJega ste mogli uživo da pratite uz portal "Novosti", a ono je bilo više nego zanimljivo.

29. 11. 2022. u 16:23 >> 16:25

Komentari (1)

MI, SRBI... Dragan Stojković Piksi posle meča Srbija - Kamerun: Pretpostavljam da su mnogi oduševljeni!