IZLOŽBOM OBELEŽILI DAN PRIMIRJA: O generalnu Dušanu Dodiću u muzeju u Vršcu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

11. 11. 2021. u 17:12

U Gradskom muzeju u Vršcu otvorena je izložba „General Dušan Dodić, junak Velikog rata“, kojim je obeležen dan oslobođenja Vršca i državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

ИЗЛОЖБОМ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ПРИМИРЈА: О генералну Душану Додићу у музеју у Вршцу

Gradski muzej Vršac

Izložba je nastala kao projekat Zavičajnog muzeja u Jagodini i Narodnog univerziteta u Trsteniku. Sadrži brojne fotografije i predmete iz privatne zbirke unuka generala Dodića – dr Veljka Milutinovića, profesora Elektrotehničkog fakulteta u penziji, koji je i prisustvovao svečnom otvaranju.

General Dodić bio je major srpske vojske u Konjičkoj diviziji. Tokom proboja Solunskog fronta, sa svojom jedinicom prošao je i oslobodio Kavadarce, Štip, Kočane, Vranje, Niš, Aleksinac, Varvarin, Jagodinu, Bagrdan, Lapovo, Veliku Planu, Smederevo, Belu Crkvu, Vršac i Temišvar.

Bio je odlikovan više od 20 puta. Čak dva puta dobijao je Orden Belog Orla sa mačevima četvrtog reda i Orden Svetog Save, kao i Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda.

Međutim, kao i drugim generalima od ugleda u narodu, koje su Nemci zarobili u vreme Drugog svetskog rata, Tito nije dozvoljavao da se vrati u zemlju, pa je, vezan zakletvom kralju i otadžbini, ostao u Nemačkoj. Nije doživeo rehabilitaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni