DONACIJA POLJOPRIVREDNICIMA U PRIJEPOLJU: Oprema i mehanizacija u vrednosti 2,85 miliona dinara

A. Rovčanin

10. 11. 2021. u 16:57

U OKVIRU projekta „Fond za razvoj poljoprivrednika u opštini Prijepolje" koji Fondacija Ana i Vlade Divac sprovodi zajedno sa lokalnom samoupravom i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, deset poljoprivrednika potpisalo je ugovore o donaciji u ukupnom iznonsu od 2,85 miliona dinara.

ДОНАЦИЈА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У ПРИЈЕПОЉУ: Опрема и механизација у вредности 2,85 милиона динара

Foto A. Rovčanin

Dobijena sredstva, u iznosu od 70% poljoprivrednici su dužni da vrate u roku od tri godine, bez kamate, dok je 30% sredstava bespovratno. Poljoprivrednici su najčešće tražili novac za kupovinu sitne mehanizacije, plastenika, rakijskih kazana, opreme za navodnjavanje i prerađivačku delatnost.

Poljoprivrednik Sead Bjelak iz brodarevskog sela Orašac, sa porodicom brine o 20 grla krupne stoke. On kaže da je uz pomoć subvencije nabavio grajfer za utovar stajnjaka, što će mu u mnogome olakšati rad oko stoke.

Foto A. Rovčanin

Inovativni Fond namenjen poljoprivrednicima, zamišljen je na principu da omogući registrovanim gazdinstvima nabavku opreme koja nije obuhvaćena drugim vidovima subvencije. Fond će se iz godine u godinu povećavati sredstvima od povraćaja subvencije a dodatni novac obezbediće lokalna samouprava i Fondacija Ana i Vlade Divac.

- Cilj ovog Fonda je da za nekoliko godina, od malih poljoprivrednih proizvođača napravimo velike robne proizvođače, koji će u svojim gazdinstvima početi da zapošljavaju radnike – kaže predsednik opštine Vladimir Babić.

Opština Prijepolje pokazala je preduzetnički duh i prepoznala potrebe poljoprivrede, smatra direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić.

- Opština Prijepolje napravila je odličan poslovni model za finansiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koja nisu u mogućnosti da dobiju kredite od banaka neophodne za unapređenje poljoprivredne proizvodnje – isitče Lukić i dodaje da je grad Užice pokazao interesovanje da prepiše ovaj model za sufinansiranje svojih poljoprivrednika.

Foto A. Rovčanin

Ove godine bilo je dovoljno novca u budžetu za sve zainteresovane poljoprivrednike, kaže Bojana Kuzeljević ispred Fondacije Ana i Vlade Divac.

- Svih deset zaintersovanih poljoprivrednika dobilo je novac. Najčešće su trazili sredstva za nabavku opreme za predaru, potom kazana za rakiju, plastenike i opremu za navodnjavanje – navodi Bojana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKAZIVANJE NA ZNAČAJ PREVENCIJE BOLESTI: I ovog vikenda pregledi u zdravstvenim ustanovama