"SISTEM 2021" U TEKIJI: U simulaciji bujičnih poplava i klizišta učestvovalo više od 50 ljudi

S. M. JOVANOVIĆ

05. 11. 2021. u 18:29

Simulacijom spašavanja i evakuacije povređenih iz naselja koje je pogođeno bujičnim poplavama i klizištima u Tekiji kod Kladova je uspešno izvedena velika pokazna operativno-taktička vežba „SISTEM 2021“.

СИСТЕМ 2021 У ТЕКИЈИ: У симулацији бујичних поплава и клизишта учествовало више од 50 људи

Foto: B. Barbatesković

Pokazna operativno-taktička vežba „SISTEM 2021“, u Tekiji kod Kladova, realizovana je na dva punkta, na pristaništu za čamce i ispred spomenika.

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina, za rad i spasavanje na vodi, ali i pripadnici Vatrogasno spasilačkog odeljenja Kladovo, predstavnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava Kladovo i Grabovica, aktivisti tamošnjeg Crvenog krsta i rukovodstvo i članovi Štaba za vanrednu situaciju demonstrirali su načine na koje povređeni meštani u slučaju bujičnih poplava i klizišta, kakva su se desila u Tekiji septembra 2014. godine, mogu da hitno budu prebačeni do najbližeg Trijažnog centra.

Foto: B. Barbatesković

 

-Pokazalo se da su timovi spremni, da je koordinacija između timova i sa Operativnim štabom bila na zaista izuzetno visokom nivou. Katastrofalne poplave iz 2014. su nas upozorile i uputile da moramo zajednički da radimo, da se usavršavamo i dejstvujemo kao uigrani tim na terenu - istakao je, tom prilikom, Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo i komandant Štaba za vanredne situacije.Učesnici ove vežbe i volonteri u simulaciji bujičnih poplava i klizišta evakuisali su unesrećene žičarom preko jednog od rukavca Dunava kao i čamcima za prihvat osoba sa ugrožene teritorije.

U akciji  spasavanja povređenih i ugroženih od bujičnih poplava i klizišta u Tekiji učestvovalo je nešto više od 50 ljudi.

Vežba je, ističu nadležni, pokazalo visoki stepen sinhronizacije svih subjekata zaštite i spasavanja na području Tekije i opštine Kladovo, ali i Borskog upravnog okruga u celini.

Foto: B. Barbatesković

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK