U SPOMEN JUNACIMA: Obeležen Dan oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu

G.Ć.

22. 10. 2021. u 11:52

POMENOM i polaganjem venaca kraj spomen-ploče na zvonari u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u selu Vrba, posvećene ovdašnjim borcima poginulim u ratovima od 1912. do 1918, Kraljevčani su na prigodan i skroman način obeležili Dan oslobođenja svog grada u Prvom svetskom ratu.

У СПОМЕН ЈУНАЦИМА: Обележен Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату

Foto: G. Šljivić

U prisustvu malobrojnih meštana, tačno na 103. godišnjicu oslobođenja grada na Ibru, vence na spomen-obeležje sa imenima 180 poginulih ratnika iz Vrbe, Zaklopače, Dragosinjaca, Metikoša i Ratine, položili su gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, predstavnici vojske i policije, kao i delegacija Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“ iz Kraljeva.

- Zvanične brojke govore da je Srbija u Prvom svetskom ratu imala 1,2 miliona žrtava. Izgubila je, međutim, mnogo više jer su naši mladi borci svoje živote za slobodu otadžbine dali, a da nisu ostavili potomstvo – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Terzić. - Da su imali po dva, tri, neko četiri ili više naslednika, ko zna koliko bi nas danas bilo. Moramo da pamtimo naše junake, da nikada ne zaboravimo njihov doprinos našoj današnjoj slobodi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - "NAJVAŽNIJI JESENJI POSAO": Kako se pravi dobra rakija - od početka do kraja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)