BEBA 600 MANJE NEGO PROŠLE GODINE: Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici o poražavajućoj stopi nataliteta u Srbiji

Z. RAŠIĆ

18. 10. 2021. u 20:44

DRŽAVNA sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić danas je posetila dve pomoravske opštine, Ćupriju i Paraćin, i razgovarala sa lokalnim rukovodstvima o demografskim situacijama u njima, koje su slične kao i u celoj Srbiji.

БЕБА 600 МАЊЕ НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ: Државна секретарка у Министарству за бригу о породици о поражавајућој стопи наталитета у Србији

Foto: D. M.

Milovanovićeva je izjavila da je pitanje demografije nacionalno pitanje broj jedan ne samo države i svake lokalne samouprave već i svakog pojedinca, te da samo tri opštine u Srbiji od 169 imaju pozitivnu stopu nataliteta. Između ostalog, ona je navela da su se u Srbiji rodile 594 bebe manje u prvih osam meseci ove godine nego u istom periodu prošle, te da je od presudne važnosti da se stvore dobri uslovi za život mladih na lokalnom nivou.

Dodala je da su statistički podaci poražavajući, da je svaki peti stanovnik naše zemlje stariji od 65 godina, a tek svaki sedmi mlađi od 14.

U Paraćinu, državna sekretarka je rekla da osim što se broj stanovnika gubi u procesu nataliteta, velikoj smrtnosti je doprinela i kovid-pandemija.

- Samo osnivanje Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pokazuje opredeljenost Vlade RS da u narednom peirodu kroz investicije i podršku lokalnim samoupravama zaustavi ove negativne trendove, a onda da krenemo u oporavak demografske slike Srbije – rekla je, takođe, ona.

U Ćupriji, predsednik te opštine Jovica Antić i predstavnici Centra za porodični smeštaj i usvojenje, predstavili su sekretarki situaciju u toj opštini i mere koje vlast preduzima. To isto učinio je u Paraćinu predsednik grada na Crnici Vladimir Milićević sa svojim saradnicima.

Antić je rekao da se ne mogu očekivati rezultati na kratkoročnom nivou već isključivo kroz partnerstvo između lokalne samouprave i države, dok je Milićević, između ostalog, naglasio da su Paraćinu potrebni novi investitori koji će zadržati ljude u tom gradu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju