SOLARNIM PANELOM ĆE GREJATI ŽIVOTINJE: Niški gimnazijalci iz učeničke kompanije "EkoLim" postali donatori

D. ALIHODžIĆ

07. 10. 2021. u 07:46

ČLANOVI učeničke kompanije "EkoLim", iz niške gimnazije "Bora Stanković", ne samo da su inovatori, već i veliki ljubitelji životinja.

СОЛАРНИМ ПАНЕЛОМ ЋЕ ГРЕЈАТИ ЖИВОТИЊЕ: Нишки гимназијалци из ученичке компаније ЕкоЛим постали донатори

HVALA Mladi pronalazači sa Dušanom Stojanovićem (desno), Foto D. Alihodžić

Svoj izum solarnog panela napravljenog od iskorišćenih limenki poklonili su "Zoo planetu", odnosno Udruženju za zaštitu životinja u Nišu, kako bi njihovim štićenicima tokom zime bilo toplo.

- Odlučili smo se da panel doniramo "Zoo planetu" jer smo uvideli da je jedan ovakav proizvod njima najpotrebniji. Panel služi za dogrejavanje prostorija i smatramo da ćemo na ovaj način olakšati članovima Udruženja brigu o životinjama koje su kod njih pronašle svoj dom - kažu članovi "EkoLima" koji su na nacionalnom takmičenju osvojili treće mesto.

Panel od starih limenki predstavili su i na evropskom takmičenju, ali i na sličnoj manifestaciji u Kini, gde je Srbiju reprezentovalo petoro gimnazijalaca predvođenih profesorkom geografije Anom Ivić Veljković - Jana Simić, direktor marketinga, Stevan Ranđelović, direktor proizvodnje, Tatjana Živadinović, finansijski direktor kompanije, Rastko Petrović, generalni direktor, i Kaja Gavrilović, direktorka Sektora za odnose sa javnošću.

Inače, udruženje "Zoo planet" brine o 2.000 napuštenih životinja koje su stacionirane u niškom selu Kamenica. Dogrevanje prostorija potrebno je životinjama koje su manje otporne na hladnoću.

- Uglavnom su to egzotični kućni ljubimci, poput afričkih tvorova, činčila, čileanskih veverica... koji ne podnose temperature ispod 25 stepeni. Inače, osim životinjama, ovaj izum mladih gimnazijalaca će pomoći i samom udruženju koje će sada manje koristiti druga sredstva za zagrevanje, odnosno ostvariće uštede - kaže Dušan Stojanović, predsednik udruženja "Zoo planet".

NASTAVAK GLOBALNE MISIJE

KOMPANIJA "EkoLim" radi u okviru učeničkog preduzetništva, a njeni članovi kažu da solarni panel napravljen od starih limenki nije kraj njihovog rada. Odlučni su, naime, da još doprinose zajednici u kojoj žive, ali i zaštiti prirode i čitave planete.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?