SVI PRILAZI GRADU POD VIDEO-NADZOROM: Donacijom od 57 miliona dinara Vršac postaje jedan od prvih "pametnih gradova" u Srbiji

J. J. BALjAK

28. 09. 2021. u 06:21

MINISTARSTVO za inovacije i tehnološki razvoj odobrilo je Gradu Vršcu 57 miliona dinara za implementaciju projekta "Upravljanje i analiza saobraćaja", zahvaljujući čemu će postati jedan od prvih "pametnih gradova" u Srbiji.

СВИ ПРИЛАЗИ ГРАДУ ПОД ВИДЕО-НАДЗОРОМ: Донацијом од 57 милиона динара Вршац постаје један од првих паметних градова у Србији

Foto Depositphotos

Tim novcem će u toku iduće godine postaviti video-nadzor na svim prilazima gradu, pametne semafore u najprometnijim ulicama i senzore za navođenje do slobodnih parking-mesta, a biće formiran i moderan centar za monitoring.

Zbog činjenice da se Vršac nalazi blizu Vatina, najprometnijeg drumskog graničnog prelaza sa Rumunijom, kao i da kroz sam grad u tranzitu prolazi veliki broj teretnih vozila, lokalna samouprava je odlučila da kamere postavi na svih sedam ulaza i izlaza iz grada, kako bi se kontrolisala frekventnost saobraćaja.

- Uz pomoć tih kamera moći ćemo da vodimo statistiku opterećenosti puteva iz pravca Beograda, Zrenjanina, Bele Crkve, Vatina, Pavliša, Mesića i Gudurice. Takođe, jako su bitne i sa stanovišta sveopšte bezbednosti, jer će pomoći policiji u praćenju nekih lica. Imaćemo potpunu kontrolu ulaska i izlaska iz grada - objašnjava Miroslav Lepir, član Gradskog veća za obrazovanje i predsednik lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Miroslav Lepir, Foto J. J. Baljak

Sagovornik "Novosti" kaže i da će u saradnji sa JKP "Drugi oktobar", koji vodi brigu o svih 1.300 parking-mesta u gradu, napraviti inovativnu mobilnu aplikaciju, koja će navoditi građane i turiste do slobodnih mesta za parkiranje, koja su u sistemu naplate.

- Postavljanjem parking-senzora u celoj prvoj zoni imaćemo tačnu evidenciju slobodnih mesta, što će olakšati svakodnevno funkcionisanje građana - dodaje Lepir.

SEMAFOR Na raskrsnici Bulevara Žarka Zrenjanina i Ulici Feliksa Milekera, Foto J. J. Baljak

Kada je reč o pametnim semaforima, projektom je planirano da se postojeća svetlosna signalizacija u Bulevaru Žarka Zrenjanina programira po ovom inovativnom sistemu, kao i da se prvi put postave semafori na raskrsnici sa Ulicom Feliksa Milekera, kod pošte.

Pametni semafori predviđeni su i za Dvorsku ulicu i Bulevar Miloša Obilića, kako bi se vozila tu što manje zadržavala.

ULAZ Iz pravca sela Pavliš, Foto J. J. Baljak

CRVENO SVETLO

GRADSKI čelnici planiraju da postave i kamere za evidenciju saobraćajnih prekršaja, tj. za kontrolu prekoračenja brzine i prolaska kroz crveno svetlo. To će biti predmet nekog budućeg projekta.

Monitoring centar, iz kog će se pratiti rad svih ovih segmenata, nalaziće se u prostorijama Policijske stanice u Vršcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)