U BOLNICI U KIKINDI NA LEČENJU 26 PACIJENATA: Dve porodilje otpuštene kući, bebe negativne na koronu

R. Šegrt

24. 09. 2021. u 13:32

PREMA podacima Zavoda za javno zdravlje u Kikindi, u ovom gradu infekcijom kovid 19 trenutno je zaraženo 989 pacijenata, a na lečenju u Opštoj bolnici nalazi se 26 osoba različitog uzrasta.

У БОЛНИЦИ У КИКИНДИ НА ЛЕЧЕЊУ 26 ПАЦИЈЕНАТА: Две породиље отпуштене кући, бебе негативне на корону

Foto: R. Š.

Jedan od njih, ujedno i najmlađi, nalazi se na respiratoru. Kako saznajemo od dr Vesne Tomin, v.d. direktorke bolnice, reč je o pedesetogodišnjem muškarcu koji nije vakcinisan. Među zaraženima korona virusom nema dece.

- Dve porodilje su dobro, kao i njihove bebe, i biće otpuštene kući, jedna se porodila u Novom Sadu, a druga kod nas. Obe su bile pozitivne, a bebe negativne – kaže dr Tomin. – Dosta pacijenata koristi kiseoničku potporu i većina nije vakcinisana.

Protekle noći u bolnici je preminuo pacijent od 80 godina, koji je osim korona virusa imao i druga oboljenja. Doktorka Tomin kaže da bolnica u ovom trenutku ima kapacitet za lečenje 60 pacijenata u crvenoj zoni, a na kovid odeljenju dežura 10 lekara različitih specijalnosti.

- Kovid odeljenje vodi tim lekara u kojem su internista, pneumoftiziolog i anesteziolog. Imamo dovoljno kiseonika i svih drugih potrebnih lekova, medikamenata i opreme za lečenje kovid pacijenata – navodi direktorka Tomin.
U febrilnoj ambulanti dnevno se pregleda do 30 pacijenata, a za lekare bolnice olakšavajuće je što u Domu zdravlja rade dve kovid ambulante koje dežuraju do 22 sata.
- Veoma dobru saradnju imamo sa primarnom zdravstvenom zaštitom, sa Hitnom službom i Kućnim lečenjem. To je velika pomoć i kada je ta saradnja dobra, to je dobrobit za pacijente – kaže direktorka bolnice.
A u ambulantama Doma zdravlja je velika gužva. U dve kovid ambulante, ali i crvenoj zoni Dečjeg i Školskog dispanzera dnevno se pregleda i do 300 pacijenata, što je veliko opterećenje za lekare.


ZARAŽENO JOŠ 306 OSOBA
Brojke pokazuju da se korona virus ne miruje ni u opštinama Severnobanatskog okruga, jer se povećava broj obolelih. Tako su u opštini Senta sada aktivna 94 slučaja, u Čoki 72, u Novom Kneževcu 57, u Kanjiži 45, a u Adi 38 osoba je pozitivno na korona virus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!