ŽELJANA ISPLELA SVOJ SAN: Hekla japanskom tehnikom, a želja joj je da otvori radionicu

Z. Gligorijević

14. 09. 2021. u 06:00

DOK četvorogodišnja Mila i jedanaestomesečna Ana spavaju, njihova mama Željana Stevanović (32) iz Gložana nadomak Svilajnca, po zanimanju turistički tehničar, hekla lutke japanskom tehnikom amigurumi, koje su joj naručile druge mame, želeći da njima usreće svoju decu.

ЖЕЉАНА ИСПЛЕЛА СВОЈ САН: Хекла јапанском техником, а жеља јој је да отвори радионицу

Foto Danijel Milić

Pošto ova vredna i kreativna žena stvara u dnevnom boravku, želja joj je da otvori radionicu za stare zanate i da konkuriše za državna sredstva, kako bi uredila prostor za rad, nabavila materijal u većoj količini i alat.

- Živim za dan kada ću da radim svoj san i da se potpuno posvetim izradi igračaka, koju smatram vrstom umetnosti u kojoj mogu potpuno da izrazim svoj talenat. Heklam ih od pamučnog i plišanog konca, a potom ubacujem silikonsko, antialergijsko punjenje, koje kupujem od prodavca koji ima sve neophodne sertifikate. Zbog toga su deca sigurna kada se igraju sa njima, mogu da ih stavljaju i u usta, a igračke mogu da se peru. Nijedna koju sam do sada napravila nije se rasparala - ponosno će Željana, koja hekla lutke, mede, irvase...

Igračke su uglavnom 30 centimetara, a najveći je meda od jednog metra. Najlakše joj je, veli, kada joj naručioci daju slobodu.

- Ponosna sam na motor, Ferdinanda sa cvetićem, irvase... Dizajnirala sam igračku sličnu bambiju, za koju mi je trebalo baš puno vremena, jer je morala da bude ista kao figuricu na torti. Parala sam, pa plela iznova - priznaje Željana.

SLUČAJNOST

ŽELjANA je amigurumi igračke počela da radi sasvim slučajno. Pre desetak godina kao poklon za rođendan prijateljice isplela je kapicu od vunice i izvezla majicu "Dušan caruje". Koleginicama u firmi su se njene rukotvorine dopale i naručile su za svoju decu. Pletenju i heklanju ju je naučila baka Živka dok je još pohađala osnovnu školu, a usavršavala se na internetu. Onda je videla japansku tehniku amigurumi. Uradila je prvu igračku, postavila je na "Instagram" i tako je sve počelo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda